Hiv-expositie ‘The Stigma Project’ start vandaag op Hanzeplein

nieuws
Foto: GGD Groningen

Vrijdagmiddag wordt op het Hanzeplein de Foto-expositie ‘The Stigma Project’ geopend. De expositie toont onherkenbare portretten van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. De expositie blijft tot 13 juni aanstaande in de Stad.

Het stigma is niet overal hetzelfde. “Het hangt erg af van waar je woont en in welke sociale omgeving je leeft. In de grote steden is het vaak minder een probleem dan daarbuiten. Daarom vind ik het belangrijk om met de The Stigma Project in verschillende provincies te exposeren.”, aldus fotograaf Marjolein Annegarn. “Veel mensen zijn blijven hangen in het beeld van hiv uit de vorige eeuw en daardoor blijft het stigma in stand. Als mensen weten hoe de situatie nu is, kunnen angst en vooroordelen verdwijnen. Als je weet dat het virus niet overdraagbaar is, wat is er dan nog om bang voor te zijn en waarom zou je iemand dan anders behandelen?”

De geportretteerde hiv-positieve mensen zijn onherkenbaar omdat zij zich niet vrij voelen om open te zijn over hun hiv-status.  Ze vertellen in het bijbehorende boek over het stigma waar ze nog regelmatig mee te maken hebben.

Deel dit artikel: