Gloednieuwe treinen ontsnappen niet aan ‘graffitikunstenaars’: “Dit is zo zonde”

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

De gloednieuwe Sprinter-treinen die sinds kort worden ingezet tussen Groningen en Zwolle zijn het slachtoffer geworden van graffitivandalen. In ieder geval twee treinstellen zijn beklad. “Het zijn gehaaide malloten”.

Het bekladden gebeurt voornamelijk op rangeerterreinen. Dit zijn gebieden waar treinen ‘s nachts worden neergezet om bijvoorbeeld schoongemaakt te kunnen worden. “Als ik ‘s ochtends het terrein in Groningen op loop ruik ik direct of ze geweest zijn”, laat een spoormedewerker weten die voor dit artikel anoniem wil blijven. “Het is een gebied dat actief beveiligd wordt door beveiligingsmedewerkers. Ondanks dat hebben deze ‘kunstenaars’ schijnbaar genoeg tijd om complete coupes er onder te spuiten.”

Gehaaid
Een andere bron laat weten dat het komt omdat rangeerterrein erg groot zijn waardoor het makkelijk is om tussen treinen te vertoeven. “Je moet je ook voorstellen dat dit mensen zijn die in groepen opereren en ook zo geoefend zijn dat ze dit heel snel af kunnen maken. Het is gehaaid.”

“Niet te stoppen”
Als oplossing zou er nog meer en beter beveiligd moeten worden op stations en rangeergebieden. In Groningen heeft men de hoop dat de situatie verbeterd wanneer men volgend jaar het rangeerterrein bij het station verhuist naar De Vork bij Haren dat op dit moment in aanleg is. “Ondertussen weet ik ook, ook uit verhalen die ik van collega’s uit het land hoor, dat zulke kunstenaars niet te stoppen zijn. We kunnen de hekken nog zo hoog maken, en de sloten zo breed, maar als deze mensen dit willen, dan zal ze het lukken.”

Drieduizend treinstellen worden per week beklad
In Nederland is Hago Rail Services één van de bedrijven die treinstellen weer kan ontdoen van de graffitikunst. “Iedere week worden gemiddeld zo’n drieduizend treinstellen beklad met zo’n 1.500m² aan graffiti.” Vervoersbedrijven willen zo snel mogelijk dat de kunst weer verwijderd wordt. Hago heeft hiervoor een app ontwikkeld. Een conducteur of spoormedewerker kan via deze app een melding doorgeven waarna Hago precies kan zien waar deze trein rijdt, en wanneer en waar welk rijtuig wordt geparkeerd. Als deze parkeerplek geschikt is om een trein te reinigen wordt een mobiel team naar die plek gestuurd om de trein schoon te maken.

De nieuwe Sprinters, de Sprinters Nieuwe Generatie (SNG) worden sinds maart tussen Groningen en Zwolle ingezet. Hoeveel treinstellen in de afgelopen twee maanden precies zijn beklad is onbekend, maar volgens bronnen gaat het om meerdere. De foto die bij dit artikel is geplaatst is vrijdagavond gemaakt ter hoogte van de Esperantokruising in Groningen.

Deel dit artikel:

 1. Om te beginnen moet je het vandalen noemen en geen kunstenaars. Rangeerterreinen niet laten beveiligen door mensen maar door een roedel valse honden.

 2. Ik hoop dat men deze stumpers op gaat pakken om hen erna duim en wijsvinger van beide handen te gaan breken, amputeren zal volgens enkelen wel te ver gaan.

 3. Onvoorstelbaar! Die mooie treinen te bekladden. Volgens mij hebben die idioten een hersenafwijking. Tot de laatste cent laten terugbetalen met een enorme boete!

 4. Hoewel ik tegen dit soort vandalisme ben moet ik toegeven dat het beter eruitziet dan de standaard kleuren van die trein.

 5. Ik zag deze trein gisteren en hoopte dat het een initiatief was van NS om hun materieel er wat aantrekkelijker uit te laten zien dan dat fantasieloze.

 6. ‘Beklad’? Mooi hoor, ik zou liever zien dat dit wordt aangemoedigd. Leuk die rijdende kunst.
  Waarom wordt het woord ‘app’ cursief weergegeven?

 7. Als dit soort criminele opgepakt worden dan is er wel weer een advocaat die roept …. ze hebben een slechte jeugd gehad. Ik ben van mening dat je met je klavieren van andermans spullen af moet blijven. En de schade …. tot op de laatste cent terugbetalen en/of zelf de treinen laten reinigen door dit soort gaaies.

 8. Zouden die kunstenaars ook een app hebben waarin ze maagdelijke canvassen kunnen spotten?
  Hoe dan ook, ik vind het voorbeeld op de foto een stuk mooier dan dat standaard boekhouders-blauw-geel.
  En ze doen het nog gratis ook!

  Dat gezegd hebbende, gewoon taggen is natuurlijk leuk voor de waaghalzen, maar heeft esthetisch gezien geen waarde. Daarom zeg ik: schrijf een ontwerpwedstrijd uit. Die gasten hebben geen respect voor bedrijfskleuren, maar wel voor elkaars werk.

 9. Het Is veel MOOIER dan de standard ns sprinters en treinen En op subways ook het is veel gezelliger ook zo komt de tijd van vroeg ook een beetje terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *