Gemeente zet dronken daklozen herkenbaar op sociale media

nieuws

De gemeente Groningen plaatste donderdagavond een bericht op haar Facebook- en Twitteraccounts over gemeentelijke handhavers die ‘cola met spiritus’ afpakken van drie daklozen. Op sociale media ontstond vervolgens discussie over de privacy van de daklozen. Daarop verwijderde de gemeente het bericht.

De gemeente plaatste donderdagavond het volgende bericht op Facebook en op Twitter. Let wel: De gezichten van de dakloze heren waren herkenbaar in beeld.

bericht dronken daklozen gemeente
Foto: Facebook Gemeente Groningen

 

Op de berichten kwamen meerdere reacties binnen omtrent de vernieuwde regelgeving omtrent privacy, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De gemeente verwijderde vervolgens het bericht en plaatste de volgende reactie op Twitter, waarin het de reageerders bedankte en aangaf in het vervolg extra te gaan letten op de herkenbaarheid van personen:

In de politie-instructie voor ‘beelden op sociale media‘ valt onder andere het volgende te lezen:

Publiceren van beelden op social media vanuit een ondersteunende taak is alleen mogelijk als beeld (foto en video) in combinatie met het social media bericht niet herleidbaar zijn tot een natuurlijk persoon, tenzij door die persoon uitdrukkelijk toestemming is gegeven.

In deze instructie is onder andere beschreven dat gezichten onherkenbaar gemaakt moeten worden. Dat is hier duidelijk niet gebeurd.