Geboortegolf bij Groninger Landschap: “Dit is een lekkere dikzak”

Het voorjaar kan deze dagen optimaal beleefd worden bij het Groninger Landschap. In het bezoekerscentrum Reitdiep werden door een zeug maar liefst twaalf biggetjes geworpen.

“Het gaat om een zogenaamde Bonte Bentheimer”, vertelt Jan Moerkerk van het Groninger Landschap. “Vorig jaar wierp deze zeug vijf biggetjes waarvan er uiteindelijk één is overleden. Dit jaar zijn er dus twaalf ter wereld gezet, en het gaat ontzettend goed met ze. Deze bijvoorbeeld, dit is een lekkere dikzak.”

Bonte Bentheimer
De Bonte Bentheimer is van oorsprong een varken dat tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in de grensstreek van Bad Bentheim. Sinds halverwege vorige eeuw is het aantal Bentheimers flink afgenomen. Het varken werpt gemiddeld acht tot tien biggetjes per zwangerschap.

De biggetjes zijn de komende periode te bewonderen in de stal bij het bezoekerscentrum Reitdiep bij Noorderhoogebrug. “Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen.”