Europese verkiezingen: “Spannend dat ik mag stemmen”

In de gemeente Groningen staan donderdag de deuren van zo’n honderdvijftig stembureaus wagenwijd open. 177.000 Stemgerechtigden mogen hun stem uitbrengen voor het Europees parlement.

Eén van de stembureaus bevindt zich aan de Kerkstraat in Thesinge. Rond 13.30 uur loopt daar de achttienjarige Wanne binnen. “Het is voor het eerst dat ik mijn stem uit mag brengen”, vertelt hij. “Eigenlijk is het heel simpel. Een hokje inkleuren en klaar. Maar nee, ik heb wel verschillende debatjes gevolgd en stemwijzers ingevuld, dus uiteindelijk was het niet heel moeilijk.”

Theo de Wit is voorzitter van het stembureau in Thesinge. “Ik maak me wel een beetje zorgen”, vertelt hij. “Normaal hebben we hier een opkomst van rond de tachtig procent, maar dat aantal gaan we niet halen.” Die indruk hebben ze ook bij het stembureau in het Noorderpoort College aan de Hora Siccemasingel. “Het is nu rond het middaguur en er zijn tot nu toe zeventig mensen langs geweest”, zegt lid van het stembureau Nils Meijer. “Dat is weinig, dus ik hoop dat het straks nog wat drukker wordt.”

De stembureaus in Groningen zijn tot 21.00 uur geopend.

Deel dit artikel: