‘De ontroerendste dag van het jaar’

nieuws

‘Brengers van zon en voorspoed’. ‘Eersteklas blijheidsbrengers’. ‘Heb jij de eerste gierzwaluw alweer gezien of gehoord? Tranen die prikkelen? Kippenvel op de rug?’ Aan enthousiasme geen gebrek bij de Vogelbescherming vrijdag.

De gierzwaluw is 3 mei weer overtuigend terug in Nederland en ook boven de Onlanden werd al een honderdtal waargenomen. ‘Tranen in de ogen bij het horen van de eerste gierzwaluw. Ze zijn weer bij ons, ze hebben het gered, wíj hebben het gered, de winter ligt achter ons en betere tijden breken aan. Weinig vogels die bij zoveel mensen zoveel emotie opwekken’.

Een gierzwaluw vangt wel 20.000 insecten per dag. ‘Ontroerend en ook nog nuttig’, besluit de Vogelbescherming haar berichtgeving van deze vrijdag.

 

Tekening: Jos Zwarts

Deel dit artikel: