“De logiesbelasting van jachthavens en campings is ver over de top”

Als je vanaf 2020 een een campingplaats of hotelovernachting in Groningen boekt, ga je meer toeristenbelasting betalen. De gemeente heeft voor het nieuwe jaar een begroting gemaakt.

Voor campings en jachtplaatsen gaat de belasting van €1,45 naar €2, voor hotels en Bed & Breakfasts gaat het van €3,15 naar €3,70.

Horeca-ondernemers zijn niet blij met het besluit. Ze vinden dat vooral de campings en jachtplaatsen getroffen worden door de verhoging. Omdat de overnachtingsplaatsen daarvoor lager liggen dan bij hotels, is de belasting relatief hoger. “Ik snap wel dat de belasting verhoogd moet worden, maar de logiesbelasting van jachthavens en campings is ver over de top”, aldus Christa Beuker van Jachthaven Oosterhaven. Jan-Willem Swieter van Camping Stadspark sluit zich daarbij aan: “Bij een overnachting in een hotelkamer betaal je ongeveer €70. Dan is €3,70 op €70 een heel ander percentage dan €2 op €9,60”.

Wethouder Paul de Rook verwacht niet dat toeristen zullen wegblijven door de verhoging. “Het is. denk ik, vooral belangrijk dat de gemeente aantrekkelijk blijft voor bezoekers. Daarom blijven wij investeren in de kwaliteit van onze gemeente”, aldus De Rook.

Zowel Beuker als Swieter hebben een brief gestuurd naar het college, met de vraag om de belasting met een minder hoog bedrag te verhogen.