Vechtend FC Groningen verliest thriller van Ajax

FC Groningen heeft hard geknokt, maar wist uiteindelijk geen resultaat te boeken tegen koploper Ajax. De Amsterdammers kwamen door een laat doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar het sterkste uit de strijd: 0-1. 

Danny Buijs koos voor Paul Gladon in de basisopstelling. De spits, die voor aanvang van het duel in drie wedstrijden op rij tot scoren kwam, vormde samen met Ajax-huurling Kaj Sierhuis de aanval. Verder stond Iliass Bel Hassani aan de linkerkant van het middenveld, hij werd verkozen boven van Mo El Hankouri.

De wedstrijd begon met een teleurstelling vanaf de tribune. FC Groningen-fans aan de Zuid zijde staken vuurwerk aan ondanks waarschuwingen van de stadionspeaker. De Trots van het Noorden hing een straf boven het hoofd van een wedstrijd zonder (een deel van het) publiek wanneer binnen een proeftijd van twee jaar vuurwerk zou worden afgestoken vanaf de thuis-tribunes. Er staat FC Groningen in de komende tijd dus waarschijnlijk een straf te wachten vanuit Zeist.

Maar goed, de wedstrijd. Na zeven minuten spelen stichtte Matthijs de Ligt al vroeg gevaar. De aanvoerder van de Amsterdammers kopte de bal op de paal. Waar hij afgelopen dinsdag Ajax nog naar de 1-2 kopte in Turijn tegen Juventus, stond de paal de international dit keer in de weg. Na 23 minuten voetballen liet FC Groningen zich zien in het strafschopgebied van Ajax. Een vrije trap van Tim Handwerker werd maar half gekeerd door André Onana. Mike te Wierik stuitte in de rebound op dezelfde doelman. Tien minuten later had FC Groningen een grote mogelijkheid op de openingstreffer. Een schot van Ludovit Reis vloog via een Amsterdams been rakelings naast. Dat bracht de ruststand op 0-0.

De tweede helft 

Na tien minuten spelen in het tweede bedrijf combineerden Kaj Sierhuis en Deyovaiso Zeefuik al koppend richting het doel van Ajax. Sierhuis besloot de bal uiteindelijk uit de lucht te grijpen en volleerde de bal hard, maar rakelings over. Één minuut later combineerde Ritsu Doan met Kaj Sierhuis door de defensie van de halve finalist van de Champions League. Ritsu Doan schoof oog in oog met Onana de bal rakelings naast het doel van Ajax.

Nadat Zeefuik eerst nog een bal van Tagliafico van de lijn haalde, vond het eerste VAR-moment van de avond plaats. Dezelfde Nico Tagliafico raakte Mike te Wierik met zijn arm in het gezicht. Scheidsrechter Higler en de VAR besloten in overleg dat de overtreding niet genoeg was voor een rode kaart.

Na 78 minuten voetballen brak invaller Klaas-Jan Huntelaar de ban. De oud-doelpuntenmachine van Oranje vocht een duel uit met Tim Handwerker en kon uiteindelijk vrij voor Padt de bal in de kruising binnenschieten: 0-1. Ook nu ging de VAR kijken naar de situatie. De vraag was of Klaas-Jan Hunterlaar geen overtreding maakte in duel met Handwerker. Ook nu besloot het scheidsrechterkorps dat er niet ingegrepen hoefde te worden in de besluitvorming. De opluchting bij Huntelaar’s goal was groot. De spits sprintte naar het uitvak en trok zijn shirt uit, iets wat nog een staartje kreeg. Zes minuten later kwam de arm van Huntelaar namelijk terecht in het gezicht van Samir Memisevic. Hiervoor ontving de spits een gele kaart, wat zijn tweede prent van de avond was nadat hij al op de bon ging voor het uittrekken van het clubcostuum: Ajax moest met tien man verder.

Paul Gladon kreeg in de 86e minuut nog een goede kans op de gelijkmaker. Hij kopte een voorzet knap op doel, maar zag dat Onana met een uiterste krachtsinspanning wist te redden op de inzet.

Ondanks de goede vertoning van FC Groningen staat de ploeg met lege handen. Aanstaande woensdag speelt de ploeg van Danny Buijs in Zwolle tegen PEC. FC Groningen blijft de nummer negen van de Eredivisie.

 

Deel dit artikel:

 1. Bel Hassani was aan het zomeravondvoetballen. Mag terug naar AZ. Voor de rest best tevreden.

  Huntelaar is het zieke achterneefje van Van Bommel; fuck die club uit 020.

  1. Jaloezie is een hele lelijke eigenschap.
   Het meeste geschop kwam toch echt van de kant van FCG. Logisch wanneer je minder talent hebt dan de tegenstander.

   1. Oja, er bestaan Spaanse en Italiaanse clubs die veel beter zijn dan de meeste tegenstanders en alsnog bekend staan als schopploegen. Dat is voor de meeste voetbalvolgers en kenners een simpel weetje en daar schaal ik jou dus niet onder.

    Ajax heeft uiteindelijk terecht gewonnen met een beetje hulp van de VAR en de scheidsrechter.

   2. Graag wat specifieker, dan kan ik wat gefundeerder reageren. Nu is het alleen maar een losse flodder vol algemeenheden.

 2. Zoals altijd Ajax weer geholpen door de scheidsrechter. De goal was een overtreding en er werd geen penalty gegeven voor hands. Zo voorspelbaar allemaal.

 3. Genoten van de fakkels. Zolang ze niet naar familievakken gegooid worden, vind ik het altijd sfeerverhogend.

  Teleurstellend is dat wij de supporters – veruit de belangrijkste “aandeelhouder” in het betaald voetbal – niet de macht grijpen en bepalen wie de KNVB-bestuurders zijn.

  #Van Praag out.

 4. @ Stadjer: En Ziyech dan die alleen op de keeper af ging en onterecht terug gevlagd werd? Daar werd Groningen dan weer geholpen door de scheidsrechter.

  Bij de goal houdt Handwerker zelf eerst vast, gaat Huntelaar daar liggen is het een penalty, maar Huntelaar blijft itt Handwerker staan. Handwerker voelt iets en gaat liggen, dat is gewoon dom. Wat Buijs ook al zei, hij had dat duel gewoon mannelijker in moeten gaan.

  En wat die handsbal betreft, bij Excelsior-Willem II ging ie bij een veel duidelijker handsbal ook niet op de stip.
  Dus nait soez’n Stadjer.

  1. Goal van Ajax was buitenspel. Via voet ajaxied naar Huntelaar (die voor Handwerker stond). Huntelaars elleboog was gericht op strottehoofd van Te Wierik. Direct diep rood. (Als ik een medespeler van Mike was geweest, had ik Huntelaar zijn kop van zijn romp geslagen). Verder kon Onana ongestraft tijdrekken.

   # Wees niet middelmatig, and support your local team

 5. Zeefuik is geen Ajacied meer.

  Groningen rekt 80 minuten ongestraft tijd en dan begin jij over Onana :)
  Rood voor Huntelaar was terecht geweest.
  Stoere praatjes over kop van romp slaan doen dan weer vermoeden dat je 12 jaar oud bent.

  #ik support mijn local team. Maar dat is niet FC Groningen.

  1. Beter kijken. Zeefuik was niet de laatste die de bal raakte.

   Niks met leeftijd te maken. Die Huntelaar loopt altijd met de ellebogen te zwaaien. En dit was een poging tot zware mishandeling; Te Wierik had zijn strottenhoofd naar binnen geslagen kunnen hebben. Huntelaar verdiende een zeer harde klap op zijn hoofd.

   # Wat een lol om als Amsterdammer op een Groningse site, de scheidsrechterlijke fouten in voordeel van Ajax te verdedigen.

   1. Ook een Engelsman met meer dan 100 thuiswedstrijden van FC Groningen op de teller kon ook wel zien dat de taktiek van FCG vooral gebaseerd was op hard spel en het intimideren van de tegenstander. Dat was ook de enige mogelijkheid om een kans te hebben op punten.
    Dat Ajax uiteindelijk sterker blijkt te zijn is geen schande.

 6. @ VSH
  Ik hoef niet beter te kijken om te zien dat het A geen buitenspel van Huntelaar was en omdat het B (en dat wordt her en der bevestigd, logisch ook want het is overduidelijk te zien) Zeefuik is die de bal raakt en C dat het niet te Wierik maar Memisevic was die een dreun van Huntelaar kreeg.
  Zeggen dat mensen klappen verdienen is niet erg hoogstaand, beetje kinderachtiog, bedoelde ik dus.

  # Ik ben geen Amsterdammer. En toch support ik mijn local team. Ja, het is een rare wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *