Planetoïde vernoemd naar Ben Feringa

nieuws
Foto rijksuniversiteit Groningen

Er is een planetoïde vernoemd naar de Groninger Nobelprijs-winnaar Ben Feringa. De planetoïde kreeg deze naam op 6 april van de International Astronomical Union.

De Rijksuniversiteit zegt trots te zijn op de vernoeming. Feringa won de Nobelprijs voor scheikunde in 2016, vanwege zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines. Dat zijn extreem kleine wagentjes die via de bloedbaan medicijnen in bepaalde delen van het menselijk lichaam afgeven.

Planetoïden zijn stukken materie die zich in een baan om de zon bewegen. De grootste exemplaren worden vernoemd naar bekende personen. Het exemplaar dat de naam ‘benferinga’ kreeg, werd in 1977 ontdekt. Het rotsblok meet bijna 10 kilometer en bevindt zich momenteel even voorbij Mars. Op 6 april werd een ander rotsblok vernoemd naar de stad Groningen.