Kinderen buiten aan de slag in het kader van Buitenlesdag

Dinsdag is het Nationale Buitenlesdag. Daarom worden er op zo’n 2500 scholen buiten les gegeven, zoals bij het Visio Onderwijs in Haren. 

De school biedt speciaal onderwijs voor kinderen die slechtziend of beperkt zijn. Kinderen van de school konden onder andere hutten bouwen, leren over de natuur door plantjes te planten, vuurtje stoken en een kippen- en konijnenhok inrichten.

Voor de kinderen van het Visio Onderwijs is de dag niet alleen leuk, maar ook nuttig. De school heeft leerlingen die van Overijssel tot Groningen komen. Veel kinderen hebben daarom een lange reistijd, waardoor ze thuis weinig tijd hebben om buiten te kunnen spelen. “Als ze thuis komen, hebben ze geen tijd meer om buiten te spelen en vaak zijn de speeltuinen ook niet aangepast aan dat ze blind of slechtziend zijn. Dus dat buiten spelen moeten ze ook gewoon hier beleven.”, aldus Inge Hordijk van Visio Onderwijs Haren.

De activiteiten die door de school in Haren georganiseerd zijn, zijn voor de kinderen ook erg nuttig. Veel van de kinderen gaan later in de dagbesteding aan het werk. Volgens Inge Hordijk moeten de kinderen daarvoor opgeleid worden: “Als je blind bent, is het best wel spannend om met je handen in de natte aarde te gaan of om een zacht konijn te aaien. Dus wij leren leerlingen eraan te wennen om dingen met hun handen te ervaren, maar ook te doen. Ook voor de dagbesteding later.”

Visio Onderwijs Haren noemt de dag een groot succes. Volgend jaar zullen ze weer meedoen.