“Gewoon verschrikkelijk om hier te zitten. Jezus, wat een hel.”

nieuws

RTL-presentator Beau verbleef vijf dagen in het voormalige Formule1-hotel waar asielzoekers ‘minimaal’ worden opgevangen. Volgens de zender werden kijkers stil van deze indrukwekkende aflevering van Five Days Inside.

RTL: ‘Iedereen verwelkomt Beau met open armen, ook al hebben ze zelf niets. En dat ontroert Beau. Net als de schrijnende verhalen die hij hoort. “Het was een hele heftige dag. Eigenlijk waren alle gevallen die ik tegenkwam steeds ernstiger”, vertelt ‘ie na de tweede dag. Als Beau na vijf dagen het vervallen hotel verlaat is hij ontdaan. “Het is gewoon verschrikkelijk om hier te zitten. Jezus, wat een hel.” Maar hij is blij om te zien dat ontzettend veel mensen zich inzetten en hulp bieden. ”Dat is heel hoopgevend.”

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten officieel terugkeren naar het land waar ze vandaan komen. Ze hebben geen recht op opvang in Nederland. Wel mogen enkele gemeenten in Nederland deze illegalen, die vanuit een asielzoekerscentrum op straat worden gezet, minimale opvang aanbieden. In Groningen zorgt de stichting Inlia voor deze opvang in een voormalig hotel. Er wonen hier een kleine honderd mensen.