Bevrijdingsfestival opgebouwd met nieuwe indeling

De opbouw van het bevrijdingsfestival is alweer in volle gang. Maar het opbouwen heeft veel voeten in de aarde. Dit jaar ziet het festival er heel anders uit.

Het Stadspark ondergaat deze dagen een enorme transformatie. Afgelopen weekend nog stond het Stadspark in het teken van Kingsland. Komende zondag is al het bevrijdingsfestival. Omdat er slechts een week tussen beide festivals zit, moet er flink doorgewerkt worden om het bevrijdingsfestival op tijd klaar te krijgen. De podia worden afgebroken, maar elementen als de rijplaten en de toiletten zijn voor beide festivals hetzelfde.

Nieuwe indeling

Dit jaar is de indeling compleet anders dan vorig jaar. De organisatie verwacht namelijk zo’n 130.000 mensen. Met deze nieuwe indeling moet de doorstroom bij de ingangen beter verlopen. “We vonden dat de concourslaan, de hoofdingang van het bevrijdingsfestival erg druk werd. We willen eigenlijk stimuleren dat mensen twee andere ingangen nemen”, aldus Diederik van der Meide, directeur van de organisatie van het bevrijdingsfestival. Hij doelt op de ingangen bij Martiniplaza en bij meubelboulevard Vesta. “We willen eigenlijk dat zoveel mogelijk mensen die entrees gebruiken en niet alleen de hoofdingang, om daar de drukte te verminderen.”

Daarnaast zorgt de nieuwe indeling voor meer ruimte op de verschillende podia. Van der Meide: “De plekken waar die podia nu staan, zijn allemaal aan de westkant van de westelijke ring. Ze hebben meer vierkante meters, dat is fijner voor het publiek.” Ook zorgt de nieuwe locatie van de podia voor minder geluidsoverlast. “We zitten relatief wat verder uit de buurt. Dat geeft minder geluidsoverlast voor de wijk Laanhuizen en de Grunobuurt“, aldus Van der Meide.

Zes podia

Het bevrijdingsfestival heeft net als vorig jaar zes podia, elk met hun eigen thema. Daarnaast zijn er verschillende andere activiteiten georganiseerd, zoals een speurtocht voor kinderen, podiumacties en fotosessies. Van der Meide: “We proberen de mensen wel de boodschap achter het bevrijdingsfestival, nadenken over vrijheid, wel mee te geven.” Benieuwd naar het festival? Klik dan op de volgende links voor de artiesten en de evenementen.

Plattegrond Bevrijdingsfestival Groningen
Nieuwe indeling van het Bevrijdingsfestival. Afbeelding: Bevrijdingsfestival Groningen
Deel dit artikel:

  1. Bevrijdingsdagfestiviteiten vind ik geweldig, maar Groningen heeft geen geschikte plaatsen/terreinen voor al die harde muziek – met name de harde bonkende bassen en de schreeuwende dj’s. De muziek van Koningsdag in Stadpark ging tot middernacht door en was in vrijwel de hele stad te horen. Je kan als bewoner niet ontstnappen en niet slapen, en ik denk dat alle dieren in en rond Stadspark er ook heel veel last van zullen hebben gehad.

    Allereerst moeten de Groningse bestuurders komen met strengere geluidsregels en -normen: geen festivalmuziek in het buitenlucht na 22u00 (!), alle apparatuur moet professioneel (in)gericht worden om het geluid dat buiten het terrein te horen is drastisch te beperken (het kan, steden als A’dam doen het al). En gebouwen zoals op het Suikerunieterrein moeten geluidsdicht gemaakt worden.

    Je zou denken dat zogenaamde ‘groene’ partijen veel meer waardering en respect zouden hebben voor rust en (relatief) stilte. Groningen zou als voorbeeld moeten dienen voor andere steden, met meer aandacht voor rustige nachten zonder lichtvervuilding en geluidsoverlast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *