Zorgen onder filosofen om toespraak Paul Cliteur tijdens ‘Nacht van de Filosofie’

nieuws
Foto: Vera de Kok via WikiMedia Commons (CC 4.0)

Lodi Nauta, decaan wijsbegeerte, heeft afgelopen vrijdag een mail naar de hele faculteit gestuurd om de zorgen te bespreken over de toespraak die prominent FvD’er Paul Cliteur op 5 april aanstaande zal geven tijdens de ‘Groningse Nacht van de Filosofie’. Dat meldt de UK-Krant dinsdag op haar website.

“Controversiële uitnodigingen moeten in de toekomst transparanter en beter bespreekbaar te maken”, zo schrijft Nauta. De meningen over de uitnodiging aan Cliteur zijn volgens Nauta verdeeld. “Sommige mensen binnen de faculteit maken zich ernstig zorgen, omdat de FvD ‘bepaalde standpunten heeft en tactieken gebruikt waar niet iedereen het mee eens is.”

Martin Lenz, hoofd van de vakgroep Geschiedenis van de Filosofie, zegt dat hij het gesprek niet uit de weg wil gaan, maar juist gaande wil krijgen. Wel noemde hij Cliteur afgelopen zondag in een blogpost nog een ‘propagandist’ en twijfelt openlijk aan de feitelijke basis waar Cliteur zijn meningen over religieus terrorisme op baseert. Volgens Lenz staat het bieden van een podium gelijk aan het onderschrijven van de controversiële standpunten.

Guus Termeer, programmeur van Studium Generale, laat weten bezorgde reacties te hebben ontvangen: “Als het erop aankomt, is het aan de academische gemeenschap om de intellectuele diversiteit te beschermen. Het is belangrijk om mensen de kans te geven een vrije discussie te voeren, zo lang er maar ruimte is voor een kritisch debat.”

Deel dit artikel:

 1. Inderdaad goed geschreven, maar het heeft alleen betrekking op de huidige situatie in het politieke spectrum; evenzo voor het debat met Cliteur en de zijnen kunnen “toestandsbeelden” van de gegeven maatschappij die worden uitgelegd met zelfgekozen en samenvattende disciplines van wetenschap, in onderdelen misschien een leitmotief om hier over te filosoferen, zoals godsdienstterrorisme, om over na te denken.

  Maar het uitdragen van oplossingen van klimaatproblemen, Godsdiensten en onwelkome vluchtelingenstromen uit oorlogsgebieden door “korte metten” te maken als werkelijkheid over wat er in allerheil voor Nederlanders moet gebeuren, dat is in de kern verrot.

  Zoveel weten wij wel van de aanloop naar WO II. Het verschil is precies dat het adagium l’histoire se repète niet mag worden verward met een situatie in ónze tijd en leefomgeving waar snel opkomende leiders hun kans zien met oproep voor een rabiate koers…of om veel maatschappelijke instanties simpelweg als “linkse meerderheid” neer ter zetten: Baudet had het zelfs over “jullie dragen links kleding”( wanneer FvD politici op hun revers met partij-speldjes in plaats van koninklijke onderscheidingen op Nederlands grondgebied gaan rondlopen dan is dat voldoende signaal om P. Cliteur hierom als spreker bij de RUG te weigeren.

 2. Hierbij een artikel uit Trouw van gisteren.

  De kern is dat FvD de universiteiten ondermijnt. De vrije beoefening van wetenschap. De RUG loopt forse reputatieschade op door Paul Cliteur een podium te geven.

  Zie: https://www.trouw.nl/democratie/de-wetenschap-trekt-een-grens-bij-de-uitspraken-van-baudet~af4611fb/

  Paul Cliteur is onderdeel van deze ondermijning met zijn zgn. Occidentofobie (“op een politieke manier wetenschap bedrijven”).

  Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/16/zonder-paul-cliteur-was-baudet-bankier-geworden-13117100-a1577375

 3. Vanavond komt Cliteur dus, en wel- zo ik las in de krant- met politiebegeleiding. Verder las ik dat Cliteur al eerder ( 4 jaar terug?) als spreker in Gr is opgetreden. Ik ga zelf niet, maar hoor achteraf wel of hij een bijdrage in een discussie heeft willen leveren of alleen maar is gekomen om met zijn boek in een verheven hand het FvD geluid te laten horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *