Zeer oude mus heeft lente in de bol

nieuws

Ruim driekwart van de huismussen overleeft het eerste jaar niet. Dit musje (foto: Harrie Kuipers) is minstens 10 en heeft nog steeds de lente in de bol, concludeert Birds of Groningen.

Birds of Groningen schrijft: ‘Voor vele mensen is een Huismus slechts een ‘gewoon’ vogeltje. Maar zo gewoon is hij niet meer. De aantallen zijn hard achteruit gegaan. Om te onderzoeken hoe Huismussen zich verspreiden worden op enkele plekken mussen gevangen en geringd. Hierdoor zijn de mussen individueel herkenbaar met een verrekijker of camera. Zo kun je dus zien waar ze naar toe gaan, zonder ze steeds weer opnieuw te vangen. Wat blijkt, als ze eenmaal volwassen zijn dan blijven ze hun hele leven in een straal van een paar honderd meter rondhangen. Jonge Huismussen trekken soms wel weg, maar dit is meestal hoogstens enkele kilometers.

Omdat de mussen aan hun ringen te herkennen zijn, krijgen ze ook een verhaal. Dit mannetje is op 13 november 2010 geringd als volgroeide man. Dat betekent dat hij in ieder geval in zijn 10e kalenderjaar zit. Een enorme prestatie want als je bedenkt dat ruim driekwart van de huismussen het eerste jaar niet overleeft en, als ze dat wel overleven, bijna de helft de 5 jaar niet haalt, dan is 10 jaar hoogbejaard! Ondanks zijn hoge leeftijd heeft hij wel de lente in z’n bol: hij was vandaag druk bezig met het verzamelen van nestmateriaal’.

Deel dit artikel:

    1. Echt overal moet plastic omheen tegenwoordig. Gisteren gespot op de markt; een boeket waarbij alle bloemknoppen apart in een netje verpakt waren. Waarschijnlijk om beschadiging te voorkomen? Waanzin…..

  1. Veel mussen zijn verdwenen door het gebrek aan mogelijkheden om te nestelen. Waar in het verleden veel huizen en gebouwen de nodige kieren en spleten hadden waar mussen hun nesten bouwden, zijn deze meer en meer verdwenen. Tel daarbij op dat in veel tuinen gras en beplanting plaats hebben gemaakt voor beton en de natuurlijke habitat is verdwenen.

    1. Dat betreft de huismus en je laat ook nog eens de katten en poesen achterwege. Er zijn echter nog veel meer soorten mussen, ook het gebrek aan graan akkers is funest.

      1. In het artikel heeft men het over de huismus, daar is ook mijn antwoord op gebaseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *