GroenLinks: Daklozen dupe van afsluiten stopcontacten hoofdstation

De raadsfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de situatie van dak- en thuislozen in de stad. Dat vanwege maatregelen van de NS in de hal van het hoofdstation.

Aanleiding is het besluit van de NS om de stopcontacten in de stationshal af te sluiten om daklozen te ontmoedigen om daar te bivakkeren en hun telefoon op te laden. GroenLinks wil weten of het gemeentebestuur op de hoogte is van eventuele overlast van daklozen.

De fractie vindt dat ook deze kwetsbare groep mensen zich welkom moet voelen op een min of meer openbare plek als de stationshal, GroenLinks wil ook weten of het college bereid is zelf voorzieningen voor daklozen ter beschikking te stellen, voor beschutting en het opladen van elektronica. Een mobiele telefoon is voor daklozen vaak de enige mogelijkheid om contact te houden met familie, vrienden of hulpinstanties.

 

 

Deel dit artikel:

 1. Helemaal mee eens, GL. Maar dan is het aan jullie om hier iets aan te doen. Als daklozen beschutting en faciliteiten voor het opladen van elektronica nodig hebben, en als jullie dat (net als ik) belangrijk vinden, dan moet je dat als belangrijke politieke partij kunnen regelen?

 2. Binnenkort is een nieuw onderkomen voor de dak- en thuislozen in gebruik , nl
  HET MONSTRUM.
  Ruimte ,sanitair en stroom in voldoende mate aanwezig.

 3. En anders gaan die daklozen toch naar het partijkantoor van GroenLinks om daar hun telefoon op te laden.
  Adres: Coehoornsingel 87.

 4. Ik maak mij zorgen over groenlinks want er zullen een heleboel meer daklozen komen met dat zogenaamde duurzaamheid en klimaatbeleid.

 5. Mevrouw kan gewoon even een stekkerdoos uit de fractiekamer hangen (5 euro) of een oplaadpaal voor daklozen voor haar eigen deur zetten. Of wellicht een oplaadpaal op de grote markt voor iedereen, met parasol er boven met zonnepanelen als men een dure oplossing zoekt, Uiteraard ontworpen door een kunstenaar zodat het wel boven de ton uitkomt.

  1. Ja, veel rechtse prietpraat hier. Allemaal ikke, ikke, ikke en de rest…..
   Je vraagt je af wat er met de medemenselijkheid is gebeurd in ons land, nu schijnbaar iedereen alleen nog maar aan zichzelf lijkt te denken.

   1. Het is niet ike, ikke, ikke. Maar het is het genoeg hebben van die GroenLinks bla bla. Wel ruimte voor een boot vol economische vluchtelingen met huis, tuin en Miele. Maar voor de NL daklozen gaat het om een stekkertje en stopcontact. Als ze zo betrokken zijn, hang een snoer uit het raam of maak een stopcontact aan het gemeentehuis. Ze zouden natuurlijk ook gewoon eens voor een goede plek voor daklozen kunnen komen. Daklozen containers bijvoorbeeld. Dit is goedkoop scoren voor een stekkerdoos, terwijl ze tientallen miljoenen aan ‘refugees’ spenderen en nog enkele honderden miljoenen verspilden aan de tram, forum en slechte plannen voor de zuidelijk ringweg.

    Maar nee, we hebben het over een stekkerdoos van 5 euro waarmee GroenLinks even wil tonen hoe ‘betrokken’ ze zijn. En daar heb ik wel genoeg van, de groene partij die eeuwenoude bomen kapt bij der A Kerk.

 6. Wat een onzin allemaal. Het zijn hun stopcontacten en zei betalen de energierekening. dus ze hebben het volste recht om die dingen uit te schakelen.

 7. Er zijn stopcontacten vernield, vrijwel zeker door daklozen. Dat is sowieso niet goed te praten.
  (los van het feit dat die mensen het bepaald niet makkelijk hebben)

 8. Beste daklozen, ga a.u.b. naar het gemeentehuis, bibliotheek, GL fractie kamer of een andere openbare voorziening, om uw telefoon op te laden. Doen ze met alle plezier. Beste NS, blijf de reiziger goede service verlenen, zodat deze zijn/haar telefoon op het station kan opladen.

 9. Het valt me op hoe weinig mensen op dit forum meeleven met het lot van daklozen en heel snel een hardvochtig oordeel klaar hebben.

 10. Daklozen kiezen er zelf voor dakloos te zijn. Niemand hoeft dakloos te zijn in dit land. Als ze vervolgens overlast veroorzaken moeten ze hard worden aangepakt en niet gepamperd. Ben die lui, als binnenstadbewoner, helemaal zat met hun geschreeuw, gejat en gezuip. Optyfen. En GroenLinks heeft niets te zeggen op het NS station. Een beetje gratuite lopen zeggen wat een ander moet doen: doe zelf eens wat. Gemakzuchtige types die niet meer dan 1 week vooruit denken en die dat slappe gedoe instand houden. Walgelijk!

  1. Ik ben een week geleden een dakloze jonge man tegengekomen – ik schat dat ie een jaar of 18, 19 was. Hij kon niet meer thuis blijven, en zonder vast adres komt ie niet aan uitkeringen, zonder uitkeringen komt ie niet aan een vast adres. Hij was he-le-maal clean – geen drugs of drank – en maakte bij mij een heel intelligente indruk… mager, maar met mooie, heldere ogen. Hij ging van deur tot deur om te vragen om voedsel. Zijn nachtopvang regelt ie iedere dag opnieuw. Hulporganisaties in Groningen hebben weinig onderdakvoorzieningen voor mensen onder de 20. Zelf gekozen? Nou, dacht het niet.

   Het verschil tussen een dak boven je hoofd hebben, en dakloos zijn, is voor iedereen flinterdun. Ja, zelfs jij, met al je zelfverzekerdheid. Een mishandeling, een scheiding, verlies van een baan, het overleiden van een dierbare, een hersenaandoening of een uit de hand gelopen medische behandeling (bijv. pijnstillerverslaving), een brand zonder voldoende verzekering… het kan ons allemaal overkomen. Zelfs jij, met je zelfverzekerdheid.

   Ja, dan moet je zelf willen opklimmen, dat klopt. Maar dan moeten er ook mensen zijn die niet op je hoofd gaan staan om je onder water te houden, maar een hand uitreiken om je bovenop te helpen. Dat vraagt inlevingsvermogen en barmhartigheid.

   NS staat natuurlijk in haar recht om de stroom af te sluiten. Maar recht hebben en recht doen zijn wat anders. Onbeperkt wifi en stroomvoorzieningen in de treinen is geen probleem, maar enkele mobieltjes in het station opladen is een groot probleem? Allemaal afwegingen. Bij afwegingen moet je je afvragen: Wat is je doel, en wie wordt hier nou beter van?

 11. Nou Jack, volgens mij staan er helemaal geen hardvochtige oordelen over de daklozen, maar over GroenLinks. Die trekken al jaren aan de touwtjes en weten alles heel goed te organiseren voor buitenlandse dak en thuislozen die illegaal verblijven. Tientallen miljoenen mag dat kosten. Van dat geld maak je een eigen stationshal voor onze eigen daklozen…

  Hoe moeilijk kan het zijn; die daklozen hebben recht op uitkering. Koop 40 tweedehands containers voor 10.000 euro per stuk. Zet die op een ruim terrein van de gemeente. Automatisch de huur van 300 euro afschrijven. Zorg voor 1 container voor mensen die toezicht-hulpverlening en schoonmaken verzorgen. Dan hebben deze soms ´verwarde´ personen waar tientallen miljoenen op is ´bespaard´ weer een eigen plek. Lijkt mij verstandiger dan al die deelprojectjes om brandjes te blussen in plaats van een permanente oplossing.

  Ik hoor inmiddels al 20 jaar dat het zo moeilijk is voor een dakloze om een uitkering te krijgen in verband met postadres etcetra etcetra. In die tussentijd zijn er heel wat gratis Mieles en sociale huurwoningen uitgedeeld.

  1. Ik lees hierboven toch echt dat daklozen hun situatie aan zichzelf te wijten hebben en dat ze de stopcontacten hebben vernield.
   Bij alle kritiek op de opvattingen van GL wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de situatie van de daklozen maar gaat het vooral om het bashen van GL. Om een aantal containers aan te schaffen met wat bijbehorende voorzieningen en te denken dat je daarmee het probleem oplost lijkt me erg naief.
   Ik heb echt geen antwoord op de vraag hoe je precies het beste al die verwarde en zwervende psychiatrische patienten zou moeten helpen en opvangen. Hele groepen professionals krijgen daar ook geen grip op. Bovendien leven we in een vrij land en is het heel erg lastig om iemand tegen zijn wil te helpen.

   1. Jack,
    Ik heb het tijden geleden al aangekondigd:
    HET MONSTRUM is een goed alternatief voor het opvangen van dak-en thuislozen.

   2. Logisch toch dat bashen van GL. Die denken dat mensen maar de portemonnee blijven trekken terwijl ze honderden miljoenen hebben verspild. Maar het is nu duidelijk, tientallen miljoenen voor buitenlandse ‘refugees’, stekkerdoosje voor onze eigen daklozen. Verkiezingsstuntje, je hoort ze verder nooit met goede nieuwe oplossingen. Ik meen dat burgermeester den Oudsten een jaar geleden ook al eens over containers begon. Nu zitten al die specialisten via allerlei verschillende organisaties en vrijwilligersprojecten projectjes te doen. Die worden daar zelf het beste van. Begin eerst eens met de basis, een eigen pek, ruim opgezet (terrein zat). Kijk eens naar al die kostbare subsidie stromen die er heen gaan. Die mensen zouden allang in een eigen villa kunnen wonen als je ziet hoeveel publiek geld er weggegooid wordt.

    Jack is een echte groenlinkserd. Wijzen na projectjes die al jaren hetzelfde zijn en een hoop kosten en dan doen alsof het allemaal zo moeilijk is. Als je criminele gelukszoekers in ter Apel kan houden, zal iets regelen voor dakloze Nederlanders toch ook wel mogelijk moeten zijn. Ze zijn heus niet allemaal psychish verward en 80% zal blij zijn met een container. Gewoon huur afhouden van de uitkering. Van mij part huren ze nog een kok in wat ze ook wel kunnen betalen van alle uitkeringen. Kunnen ze elke avond aanschuiven. Nu betalen ze ook 9 euro voor nachtopvang, voor dat geld heb je al een container.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *