Groene stoeptegels in Adelheidstraat: “Van groen word je gewoon gelukkig”

Vrijdagochtend plantte wijkwethouder Carine Bloemhoff het eerste plantje van GrunnGras, een reeks groene stoeptegels in de Adelheidstraat.Tussen de door kunstenaar Martin Borchert ontworpen stoeptegels groenen nu plantjes als tijm, stekelnootje, Waldsteinia en Finca tussen de stoeptegels door.

Het idee voor de groene stoeptegels ontstond tijdens de G100, waarbij bewoners van de Oranjebuurt met elkaar in gesprek gingen over plannen voor hun wijk. Een van de wensen van de buurtbewoners was een groenere buurt, een plan waar initiatiefnemer Harry Bos mee aan de slag ging. Ontwerper Martin Borchert ontwikkelde vervolgens het plan voor de groene stoeptegels.

Grunn gras adelheidstraat
Foto: Frank Brander

Grunn gras adelheidstraat
Foto: Gemeente Groningen

Goed voor afwatering en hittestress
Volgens Borchert heeft het een jaar geduurd om de neuzen dezelfde kant op te krijgen: “Dat komt omdat mensen altijd het idee hebben dat het straatbeeld ‘clean’ moet zijn. Met deze tegels doen wij het tegenovergestelde. Meer groen is beter voor de afwatering van regenwater en gaat de opwarming van de stad tegen, ook wel ‘hittestress’ genoemd. En van groen wordt je gewoon gelukkig.”

Initiatiefnemer Harry Bos is blij met het resultaat: “Na Martins presentatie raakte iedereen enthousiast over GrunnGras. Nu leggen we groene stoeptegels aan in de hele straat, helemaal tot en met de Jumbo. Maar zaterdag worden ook geveltuintjes en boomspiegels aangelegd.”

Buurt gaat groen zelf onderhouden
De buurtbewoners gaan zelf zorgen voor het onderhoud van de groene tegels. Wethouder Carine Bloemhoff: “Ik heb er alle vertrouwen dat de buurtbewoners hun straat zelf netjes houden.