Forum voor Democratie: ‘Gasbel moet leeg, winst naar Groningen’

De gasbel moet leeg. Dat zegt de nieuw geïnstalleerde fractie van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten. De baten moeten dan wel naar Groningen, zegt fractievoorzitter Bart van der Werf.

Van der Werf: “Er zit een enorme bodemschat in de grond en het zou natuurlijk zonde zijn om die te laten liggen. Ik denk dat de baten van het gas absoluut terug moeten naar Groningen. Ik denk dat als we dat doen, dat het draagvlak onder de Groningers veel breder zal zijn. Als we dat gecontroleerd en op een veilige manier kunnen, dan zijn we helemaal voor. Als het allemaal moeilijk gaat en het is niet veilig, dan moeten we kijken of daar een alternatief voor is.”

De partij weet nog niet precies wat hun verdere plannen voor Groningen zijn. Lijsttrekker Van der Werf geeft aan dat de fractie dat nog moet bekijken: “Daar kan ik nu niet strikt antwoord op geven. Er zijn een aantal dingen die wij heel belangrijk vinden, dat is betaalbare huisvesting, het afhandelen van de aardbevingsschade en de bereikbaarheid in de provincie.”

Deel dit artikel:

 1. Tja…. voorkomen is beter dan genezen. Kent u die uitdrukking? Laat dat gas maar lekker zitten tot er een methode is ontwikkeld om het te winnen terwijl je de druk in het veld op peil houdt zodat de bodem stabiel blijft. Zeker niet als een gek gaan pompen en te gelde maken. Dat is in de crisisjaren ook gebeurd met veel grotere bevingsactiviteit tot gevolg. Populistisch geneuzel en veiligheid gaan niet samen.

 2. Er is voor 50 jaar gas uit de grond gehaald maar er zit nog voor 50 jaar in de grond.

  Maar tot nu toe zijn alle baten naar het westen en de staat gevloeid.

  En repareren van alle schade ho maar.

  Alle schade moet degelijk hersteld worden en ook de landerijen.

  Bij gas uit de grond water weer terug in de grond om tegen druk te houden en die pomp je als warm water /met het gas weer naar boven en koud water weer de grond in.

  Alle inkomsten van niet meer dan 9 miljard m3 per jaar (alleen voor Nederland) naar de provincie Groningen (naar gelang er uit de Groningen bodem komt) voor de reparatie.

  We praten in het vervolg over het gas win gebied en niet alleen over het bevings gebied.
  Niet allen gebouwen maar ook de landbouw gronden.

  Eerst alle huizen isoleren muren/glas/dak/vloer en per huis voorzien door zonnepanelen voor eigen gebruik.
  Boerderijen hun eigen windmolen voor eigen energie.
  Elke provincie hun eigen energie opwekken en niet zoals Groen Links wil voor het hele land.
  Maak gebruik van energie van eb en vloed wat je altijd hebt.
  Bv ook energie opwekken bij de spuisluizen.
  Je kunt woonhuizen een windenergie installatie geven die op een draaibare as staat voor eigen opwekken stroom eigen huis.

  1. Jahoor, lekker water in de grond pompen. En met 9 miljard m3 per jaar doe je ook nog eens iets aan de zeespiegelstijging, goed plan. Ik zeg: laat dat resterende gas maar mooi in de grond en maak de transitie naar zonneenergie, daar komt uiteindelijk toch al onze energie vandaan.

   Voor de rest wel met je eens: energie opwekken waar je het gebruikt en niet 300km verderop iemand met de lasten opzadelen. Voor elke verkochte kuub gas een percentage in een fonds stoppen om gebouwen te versterken en andere schade mee te repareren, zoals de Noren al tientallen jaren doen.

   En dan niet honderden commissies en controleurs aanstellen, maar bouwers en schadeherstellers

 3. An zich zie ik er geen probleem in als alle baten hier naartoe gaan. Huizen verstevigen of opnieuw bouwen. Geen probleem lijkt mij, levert ook werkgelegenheid op in het noorden dat aan het krimpen is.

  Probleem is dat we in een tijd leven dat dit soort gevoelige zaken niet besproken mogen (tere zieltjes enzo). EN het komt van een partij dat zo langzamerhand taboe is en alle ideeën bij voorbaat afgeschoten moeten worden om die reden.

  In het algemeen ben ik het er sowieso niet mee eens dat we van het gas af moeten. Het is een relatief schone bron van energie en goedkoop t.o.v. andere mogelijkheden. Gewoon blijven inkopen naar mijn mening (en als het risico aanvaardbaar is en de baten hier naar toe gaan ook uit Groningen blijven halen). Ondertussen onderzoek doen naar kernreactoren/thoriumreactoren. Probleem hier is dat de Nederlandse bevolking al sinds de kleuterschool (en op school überhaupt; door niet volledige informatie) er onterecht bang voor wordt gemaakt en er daarom weinig draagvlak is.

 4. zie je de foto voor je als dit werkelijk door zou gaan? Groningen leeg gepompt, alle dorpen steden, incl Stad in elkaar gestort of in de bodem gezakt. Denkt FvD nou echt dat hun plannetje gepikt wordt door de heren/dames in Den Haag, Shell, Namm en de Groningers en de rest van Nederland. etc? Ongelofelijk, wat een domme uitspraak. Denk eens na!!!!!

  1. Deels hierom heb ik op FvD Groningen gestemd. De enige manier om de provincie te herstellen. Uit den Haag hoeven we niks te verwachten -zij traineren alleen maar, nu met de parlemenaire enquête- dus we moeten het “geld” zelf maar uit onze bodem pompen.

  2. jij moet eens nadenken alvorens iemand of een partij ergens voor uit te maken.Hij zegt heel duidelijk er moet een oplossing komen en dan pas het gas er verder langzaam uithalen en de opbrengsten naar de bewoners op het Groninger gasveld.Iedere Groninger met schade op het Groninger gas veld moet schadeloos /gerepareerd worden.
   Laat de Groningers dit zelf repareren dat brengt een grote werk gelegenheid.Waar we al gebrek aan hebben en dat houd de bewoners ook hier en geen leegloop. Wij hebben werk gelegenheid nodig.Geen fietspaden .De noordelijke 3 provincies daar moeten de inwoners 3 x zoveel km afleggen om op hun werk te komen.

   1. De meeste bouwvakkers in Groningen komen uit Friesland, dus die vlieger gaat niet op. Of wil jij dat er eerst een stichting komt om Groningers te enthousiasmeren om in de bouw te gaan met daarop volgende opleidingen?

    Groningers met schade dienen zo snel mogelijk gecompenseerd worden en de gaskraan blijft dicht, daar valt niet aan te tornen zo simpel is het. Groningers zijn tientallen jaren bedrogen en dat gebeurt nog steeds dus aan compromissen doen we niet meer.

  3. Oh my God. Domheid ten top hier.
   Als het over geld gaat( dat naar Groningen zou gaan) worden mensen ineens wakker en is olie uit de grond trekken opeens niet zo,n gek idee.
   Iedereen weet ineens vanalles over dit onderwerp en krijg je verwijten en dom geschreeuw dat de ander niks weet en z.n mond moet houden.
   Erg dit. Wie weet het?
   Geef ruimte en luister.
   Het idee dat 1 pers het weet en niet eens bereid is te luisteren en samen te kijken naar oplossingen.
   Deze houding leidt tot verwijdering.
   Altijd als er geld in het spel is.

   1. Het is overigens ook behoorlijk dom om het over olie te hebben terwijl het gas zou moeten zijn, de kraan gaat dicht ongeacht wat anderen daar van vinden. Dus geen enkele ruimte voor gesprekken, na veelvuldig bedrog door de overheid is gesprekken aangaan geen optie meer.
    Dat jij na veelvuldig ‘genaaid’ te zijn door de overheid nog steeds met de broek om de enkels een gesprek wil aangaan is pas hilarisch en dom.

 5. Bart van der Werf heeft zelf jarenlang in andere landen gewoond en z’n laatste halte was Groningen na al die ‘fails’ in het buitenland, meest hilarisch punt op zijn CV ‘radio producer in Australië’ , hij vertelt er echter niet bij dat dit op vrijwilligers basis was bij een zeer klein station in Melbourne dat speciaal gericht is op gays en lesbiennes.( https://joy.org.au/blog/2016/04/exciting-new-changes-joy-programming/ ), hij werd daar overigens bedankt voor z’n diensten wegens niet competent zijn.
  Bart is vooral babbelaar en praat zich overal binnen, resultaten boekt hij niet en zo hopt hij van baan naar baan totdat FVD op z’n radar kwam.

  Alle Groningers zonder solidariteit gevoel naar de aardbeving slachtoffers toe helpen zo’n Jan Doedel in het zadel, wat een stel opportunistische stel schapen. ( BEH)

 6. Goed plan, zijn alle Groningers op een gegeven moment miljonair. Behalve dan als er weer mensen zijn die denken dat het gebruikt moet worden voor het klimaat. Sorry, ik heb et liever in mijn portomonnee dan dat het over 50 jaar 0,000001 graad warmer is.

  1. In je portemonnee? De meeste klimaatsceptici geven het liever aan Iran, Saudi Arabië en andere schurkenstaten in ruil voor olie…. Zonde toch? Geef mij maar zonnepanelen en een electrische auto, dan houd ik pas geld in mijn portemonnee.

   1. Appie, jij hebt dus liever een Tesla. Lullig dat die via een bevriend bureautje met rekenmodellen ons al honderden miljoenen belastinggeld heeft gekost en het resultaat op het klimaat nihil is. Sterker, met alle grondstoffen is een Tesla vervuilender. Bovendien zegt PVV hier duidelijk, gas uit Groningen voor Groningers. Dus dan heeft Groningen ook geen druppel olie nodig.

    Maar wat de FvD ook zegt, ze zullen met anderen moeten samenwerken dus ik heb echt geen zorgen dat er een plotselinge NEXIT komt of ze de gelegenheid krijgen alle gas omhoog te halen. Daarentegen zie ik VVD samen met hun linkse vrienden wel in staat om de komende 30 jaar alle inkomsten van lage en middeninkomens te nivelleren onder het mom van milieu.

 7. Ongelooflijk dom om op een partij te stemmen die alle gas uit de grond wil halen. Zo kom je als Groninger wel geloofwaardig over….
  Het is niet alleen een financieel plaatje maar ook het probleem met de psychische kant. Mensen slapen slecht door die aardbevingen etc. Heeft vd werf zeker geen last van. Stuk onbenul.

  1. Zou hier de term domme boer vandaan komen? Reageren met emotie en dom gedrag en met hooivorken als enige mogelijkheid je stem te bekrachtigen? Er is helemaal niks besloten laat staan dat er iets uitgevoerd gaat worden. Het gaat om een idee/discussie.

   1. Een idee bestempelen als dom is iemands goed recht, dat is ook het enige wat we kunnen bespreken want zoals je zelf zegt is er niets besloten. Bovendien is de pyschische kant van de zaak niet een van welzijn en dus een waterdragend argument? In ieder geval een stuk meer substantieler dan iemand weg proberen te zetten als een domme boer en níets over het idee te zeggen.
    Dit soort hypocrisie past beter thuis aan de grachtengordel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *