Gestapeld elftal wordt kunst op De Velden

nieuws

Elisabet Stienstra realiseert een kunstwerk voor de Groninger stadsbuurt De Velden, onderdeel van de Oosterparkwijk. Het gaat om een acht meter hoge sculptuur die bij de nieuwe vijver aan de rand van de bebouwing komt te staan.

Het werk bestaat uit een opeenstapeling van mensfiguren. Naar boven toe worden deze steeds kleiner. Met twee halve cirkels en blokken creëert Stienstra een zit- en speelplek aan de voet van de sculptuur. In haar kunstwerk verwerkt Elisabet Stienstra de geschiedenis van dit deel van de wijk. Niet voor niets bestaat het uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren: het is een verwijzing naar de architectuur en stedenbouw van J.P. Berlage, de stedenbouwkundige die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk. Berlage nam het getal elf vaak als basis. Elf staat, net als de bal in het kunstwerk, ook symbool voor de voetbalgeschiedenis; een link met het oude FC Groningen stadion dat op de plek van De Velden stond.

Ook het materiaal is een verwijzing: Stienstra vervaardigt het kunstwerk uit lichtgrijs graniet. Deze steensoort was favoriet bij beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk. De stenen waarmee de cirkels onder het beeld worden opgebouwd, zijn een verwijzing naar de Amsterdamse School, een bouwstijl die in de eerste decennia van de twintigste eeuw vaak werd toegepast in wijken zoals de Oosterparkwijk. De onthulling van het kunstwerk is zaterdag 25 mei 2019 om 14 uur.