“De heroïek uit de holocaust mogen we niet vergeten”

Bij Academie Minerva is deze dagen een bijzondere tentoonstelling te zien die zich richt op de heroïek van de holocaust. “Er zijn zoveel helden die goede dingen hebben gedaan, en dat mogen we niet vergeten.”

De tentoonstelling is opgezet door Honours Studenten van de Hanzehogeschool. “Aan het begin van het studiejaar hebben we een soort van vrije opdracht gekregen”, vertelt Genesis Saragoza. “Daarbij kwamen we als groepje al heel snel uit op het onderwerp holocaust. We zijn naar doorgangskamp Westerbork geweest en daar is het idee geboren om door middel van kunstwerken de helden van de holocaust te vereren. Om dit mogelijk te maken hebben we verschillende kunstenaars benaderd.”

Eén van die kunstenaars is Cedric ter Bals. “Ik heb er voor gekozen om in het kunstwerk dat ik gemaakt heb het verhaal van de Deen Henry Thompson te vertellen. Deze man heeft ruim duizend Joden helpen kunnen vluchten met een boot van Duitsland naar het neutrale Zweden.”

Saragoza: “Ondanks dat de Holocaust in onze beleving misschien lang geleden is blijft het belangrijk om stil te blijven staan bij de mensen die een heldenrol hebben vervuld. Want genocide is nog altijd aan de orde van de dag.”

Deel dit artikel: