Werken in meerdere teams leidt bij jongeren tot stress en ziekteverzuim

nieuws

Bij jonge werknemers leidt gelijktijdig werken in verschillende teams tot problemen als stress, lagere prestaties en ziekteverzuim. Dit bleek uit onderzoek van Joost van de Brake. Hij promoveert op 28 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Het werken in meer dan één team tegelijk komt vaak voor op de werkvloer van grote bedrijven en overheidsinstanties. Voor ervaren werknemers maakt dit Multiple team membership het werk uitdagender en interessanter. Bij jonge werknemers leidt het echter tot meer verwarring over wat de organisatie precies van hen verwacht. Hierdoor worden hun prestaties lager en komt er bij hen meer ziekteverzuim voor.

Van de Brake raadt werkgevers aan om jonge werknemers de eerste jaren in bescherming te nemen door ze niet meteen aan allerlei verschillende projecten te laten werken. Wanneer gelijktijdig lidmaatschap op lange termijn geleidelijk wordt opgebouwd, kan een werknemer er juist wel van profiteren. Het biedt namelijk toegang tot nieuwe perspectieven en mogelijkheden.