Gesteggel om dode kip in De Hoogte

Een rekening van bijna tweehonderd euro. Dat is wat Conny Eldering uit De Hoogte moet betalen voor het laten inslapen van een gewonde kip. Een actie waarvoor hij als eigenaar geen opdracht heeft gegeven.

“We hebben hier een sociale tuin”, vertelt hij enthousiast. “Daar hebben we planten, hier komen straks konijntjes en in deze ren verbleven onze kippetjes.” Maar waar Conny in meervoud spreekt rest nu alleen nog het enkelvoud. “In het weekend sloeg een marter toe waarbij één van onze kippetjes te grazen werd genomen. Ik was zelf niet in de stad aanwezig. Een buurman hoorde het lawaai. Hij wist de marter te verjagen maar de kip was gewond geraakt.” De buurman belde daarop de Dierenambulance die het dier naar een dierenarts bracht. Daar was er echter niets meer te redden waarop de kip werd ingeslapen.

“Ik dacht dat het een grap was”
Maar daar bleef het niet bij. “Enkele dagen later viel er een rekening op de deurmat. Of ik een bedrag van tweehonderd euro wilde betalen aan de Dierenambulance. Ik dacht echt dat het een grap was. Tweehonderd euro voor het vervoeren en laten inslapen van een kip, terwijl ik daar geen opdracht voor heb gegeven. De rekening ga ik dus principieel niet betalen.”

“Kosten verhalen we op de eigenaar”
Bij de Dierenambulance zijn ze bekend met het verhaal. “We zijn vaker zulk soort situaties tegen gekomen”, vertelt Andre Nijdam. “In de gemeente hebben wij de plicht om te zorgen voor gewonde dieren. De kosten die daarbij gemaakt worden verhalen wij altijd op de eigenaar. Dat kunnen wij niet betalen omdat wij een vrijwilligersorganisatie zijn. Zo is het juridisch ook dichtgetimmerd.” Eldering laat desgevraagd weten dat hij het desnoods voor de rechter wil brengen.

Deel dit artikel:

  1. Denk dus even na voor je de dierenambulance belt. Ik heb overigens wel eens een zielig konijn gevonden. Ze waren te beroerd dat op te komen halen. Moest ik zelf maar ergens heen brengen.

  2. Dierenambulance doet belangrijk werk en moet op basis van vertrouwen werken, en het kost nu eenmaal geld. Je zou toch niet willen dat ze weigeren een gevonden, gewonde huisdier mee te nemen tenzij de eigenaar eerst gevonden wordt en terplekke betaalt?

    Betalen, en wees dankbaar.

  3. €200,- om een kip te slachten, pardon, euthanaseren.
    Ik hoop dat de eigenaar er wel frietjes en een salade bij heeft gekregen.

    Maar als dat de tarieven zijn van een vrijwilligersorganisatie, dan moeten we mss eens kijken of dit commercieel opgepakt kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *