Steward: “Wil je alsjeblieft met de sneltrein reizen en niet met de stop?”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Door problemen met het materieel werd personeel van vervoersbedrijf Arriva donderdagochtend ingezet om reizigers te verleiden om een ritje met de sneltrein te maken in plaats van met de stoptrein.

Het is 07.10 uur op station Leeuwarden als op perron 8 de stoptrein uit Groningen binnen komt rijden. Verschillende reizigers stappen in, een andere groep wacht want men weet dat over een aantal minuten de sneltrein binnen komt rijden die gecombineerd gaat worden op hetzelfde spoor. “Ik heb goed en ik heb slecht nieuws”, vertelt een steward van Arriva die het perron op komt lopen. “De stoptrein van 07.21 uur gaat rijden, maar we hebben slechts één treinstel.”

Opheffen of laten rijden
“Is dat slim? Durft u dat wel?” Zijn een aantal reacties die de steward krijgt te horen. “Ja, ik weet dat dit een hele drukke trein is, en dat twee treinstellen in normale situaties eigenlijk al te weinig is, maar we hebben er voor gekozen om de treindienst in ieder geval uit te voeren. Opheffen was de andere optie geweest, en dat leek ons niet heel handig. Maar als jullie naar Groningen moeten, zou ik jullie kunnen verleiden met een ritje met de sneltrein? Die vertrekt wat later, maar heeft wel de normale capaciteit.”

“Kleine moeite om Arriva te helpen”
Verschillende reizigers besluiten om gehoor te geven aan de oproep. “Heel erg bedankt voor jullie medewerking”, zegt een zichtbaar opgeluchte steward die de trein in stapt en al zittende reizigers ook probeert over te halen. Nog meer mensen geven gehoor aan de oproep. “Ik vind het niet erg om vijf minuutjes later in Groningen te zijn”, zegt een vrouw tegen een reisgezel. “Als we Arriva daar mee kunnen helpen, dan is dit een kleine moeite.”

Arriva kampt donderdagochtend met verschillende materieelproblemen. De sneltrein met vertrek 06.42 uur uit Groningen reed niet. En ook de stoptrein die tussen de stad en Zuidhorn pendelt kampte met uitval.