RUG: ‘Help mee plastic vervuiling in en om de Waddenzee in kaart te brengen’

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Marine-ecologen uit het hele land maken zich ernstige zorgen over de ultrafijne HDPE-plastic korrels die vorige week zijn vrijgekomen uit de containers van de MSC Zoe. Bezoekers aan het waddengebied kunnen op waddenplastic.nl meehelpen om dit microplastic in kaart te brengen.

Onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen hebben mariene-ecologen uit heel Nederland afgelopen dagen op Schiermonnikoog uitgezocht wat de beste methode is om de plastics in kaart te brengen. Daarom is vandaag is de webapp waddenplastic.nl gelanceerd waarmee iedereen de wijd verspreidde microplasticvervuiling in het hele Waddengebied in kaart kan brengen.  Laura Govers, marien ecoloog van RUG: “Echte citizen science zeg maar. We hebben gekozen voor een methode waarbij alle mensen met een groot hart voor de wadden mee kunnen doen. Deze minimale informatie is nodig om toekomstige bevindingen in relatie tot plastic te kunnen duiden.”

RUG-professor Tjisse van der Heide vertelt dat het kleine plastic een grote probleem is dan de grote stukken: “Om die kleine korrels op te rapen heb je haast een pincet nodig.  Ook valt het plastic en piepschuim dat achterblijft met verloop van de tijd steeds verder uitéén tot micro- of zelfs nanoplastics. Die kunnen gegeten worden door dieren onder in de voedselketens: pieren, mosselen, dieren in de bodem. Deze dieren worden op hun beurt weer gegeten door grotere dieren, waaronder vogels en zoogdieren. Op de lange termijn hoopt het plastic zich steeds verder in de voedselketen op.”

Op de website waddenplastic.nl kunnen bezoekers aan het waddengebied hun bevindingen delen met de wetenschappers. De onderstaande instructievideo laat deelnemers zien hoe dat werkt:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *