Protestactie trekt zo’n honderd advocaten

nieuws

De protestactie van advocaten voor de rechtbank aan het Guyotplein heeft woensdagochtend ongeveer honderd deelnemers getrokken.

Advocaten in het noorden van het land legden enige tijd het werk neer om in toga te protesteren tegen de herziening van de gefinancierde rechtsbijstand. De plannen van minister Dekker staan woensdagmiddag op de agenda in de Tweede Kamer.

Volgens de advocaten maakt deze herziening een einde aan goede en onafhankelijke rechtsbijstand voor mensen met een lager inkomen. Volgens Rob Geene, deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland blijkt uit de plannen van Dekker dat een overheidsorgaan moet gaan bepalen of het noodzakelijk is dat bij een rechtszaak een advocaat wordt ingeschakeld. En dat terwijl de meeste zaken in de sociale advocatuur juist tegen diezelfde overheid worden gevoerd.