Advocaten staken bij rechtbank in Groningen voor behoud gefinancierde rechtsbijstand

nieuws
Foto: mrg.bz/F0Ksyt

De lokale Orde van Advocaten in Noord-Nederland hebben advocaten uit het gehele arrondissement opgeroepen om woensdagochtend het werk neer te leggen en in toga bijeen te komen voor de rechtbank in de Stad. De orde protesteert hiermee tegen de geplande herziening van de gefinancierde rechtsbijstand.

Maatregelen die minister Sander Dekker op dit moment voorbereid gaan volgens de Orde van Advocaten een einde maken aan goede en onafhankelijke rechtsbijstand aan mensen met een lager inkomen. “Uit de plannen blijkt dat een overheidsorgaan moet gaan bepalen of het noodzakelijk is dat een advocaat wordt toegevoegd bij een bepaalde rechtzaak, terwijl de meeste zaken in de sociale advocatuur juist tegen diezelfde overheid worden gevoerd. Rechtsbijstand door een onafhankelijke advocaat wordt dan niet langer vanzelfsprekend voor mensen die dat niet zelf kunnen betalen,” zo stelt Rob Geene, deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland in de brief die oproept tot de protestactie.

De Orde van Advocaten roept middels het protest Tweede Kamerleden op om tegen deze maatregelen te handelen: “Het minste wat wij van hen mogen verwachten is dat zij er op toezien dat de grondwet door de overheid wordt gerespecteerd en dus ook de rechtsstaat”, aldus Geene.

namens de raad van de orde,
R.A.A. Geene, deken