Overheid test NL-Alert

nieuws

De overheid stuurt maandag een NL-Alert controlebericht uit. Op deze manier kan getest worden of smartphones op de juiste manier zijn ingesteld.

De test vindt plaats om 12.00 uur. Behalve het luchtalarm zal dan ook je smartphone lawaai maken, tenzij deze niet goed is ingesteld voor het ontvangen van noodberichten. De test met de smartphone-berichten vindt twee keer in het jaar plaats. De laatste keer was op 4 juni. Een NL-Alert wordt op een andere manier verstuurd dan bijvoorbeeld sms-tekstberichten of appjes. Het idee is dat in geval van crisissituaties het telefoonnetwerk overbelast kan raken. Door middel van een eigen netwerk kan een Alert in iedere situatie verstuurd worden.

Maandag klinken het luchtalarm en het NL-Alert nog tezamen. De bedoeling is dat het systeem van de luchtalarmen in januari 2020 ontmanteld wordt. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil vanaf dat moment burgers alleen nog maar alarmeren via de berichten op de telefoon en via regionale omroepen.