UMCG: PET-scan kan effect van nieuwe kankerbehandeling voorspellen

nieuws
Foto: UMCG

Door een radioactief ‘label’ te koppelen aan een nieuw type kankermedicijn, de zogenaamde checkpoint-remmers, kunnen onderzoekers van het UMCG zien of een patiënt op dit medicijn gaat reageren.

Het remmen van zogeheten ‘checkpoints’, die het afweersysteem van kankerpatiënten er van weerhouden om de tumor aan te vallen, is een nieuwe manier om kanker te behandelen. De ontdekking van deze checkpoints en de manier om ze te remmen zijn dit jaar bekroond met de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde.

Maar niet alle patiënten hebben baat bij deze behandeling, aldus  Liesbeth de Vries, medisch oncoloog van de afdeling Medische Oncologie van het UMCG: “We kunnen niet goed voorspellen wie er baat bij heeft en wie niet.” De onderzoekers koppelden daarom een radioactief label aan het medicijn, waardoor de gang van het medicijn door het lichaam gevolgd kan worden. Door ook biopten te nemen van de tumoren voor- en na de behandeling, kunnen de resultaten van de pet-scan gekoppeld worden aan de effectiviteit van de  behandeling. “Een behandeling met checkpoint-remmers kan ernstige bijwerkingen hebben en kost veel geld. Dus wanneer we nauwkeurig kunnen voorspellen welke patiënten echt baat hebben bij de behandeling is dat heel zinvol”, concludeert De Vries.