Studenten Alfa-college winnen Light Challenge 2018

Studenten van het Alfa-college hebben afgelopen weekend de innovatiewedstrijd Light Challenge 2018 gewonnen. De prijs werd uitgereikt op het lichtfestival LUNA in Leeuwarden.

Als opdracht voor deze wedstrijd hebben de studenten in twee teams vijftien weken gewerkt aan het ontwerpen van innovatieve, duurzame lichtobjecten voor de gemeente Groningen en Harlingen. Voor de Friese Havenstad werd door de studenten een landmark ontworpen. Dit ontwerp bestaat uit een stalen poot waarop een halve bol is bevestigd. Aan de binnenkant van deze bol is een boot geplaatst die met speciale verf zwart is geverfd. Deze verf kan licht opnemen en hierdoor lijkt het alsof het landmark tweedimensionaal is. In het binnenwerk van de halve bol worden gaatjes geboord waardoor hier overdag en ’s nachts licht doorheen schijnt en sterrenbeelden te zien zijn. Aan de buitenkant van de halve bol is een landkaart gemaakt waar de vaarroutes naar Harlingen in zijn gegraveerd.

“Het voelt nog onwerkelijk dat we de Light Challenge 2018 hebben gewonnen”, vertelt student Hugo Starkenburg. “De gemeente Harlingen was erg positief over ons ontwerp, maar toch hadden we niet durven dromen dat we zouden winnen. Ik hoop dat we andere studenten inspireren dat als je iets heel graag wilt doen, dat alles mogelijk is”. Uit handen van de jury ontvingen de studenten de officiële Light Challenge bokaal en men kreeg een uitnodiging voor een conferentie van Lightning Urban Community International die in maart gehouden wordt in Rotterdam.