Stads architectenbureau wint Vredeman de Vriesprijs

nieuws
Onix NL - onix.nl/project/museum-houtstad-ijlst/

Het Stadse architectenbureau Onix NL heeft dit weekend de Vredeman de Vriesprijs 2018 gewonnen met haar ontwerp voor het museum en werkplaats Houtstad dat in IJlst is te vinden. Dat is bekendgemaakt in Heerenveen.

Het ontwerp voor het museum en de werkplaats is het werk van architect Haiko Meijer van Onix NL. “In het ontwerp komen de dromen van de architect en die van de Stichting Museum Houtstad samen”, zo meldt de jury in haar juryrapport. “De architect experimenteert al jaren met flexibel inzetbare kubusconstructies van houten gebinten. Het museum was op zoek naar een flexibel gebouw op een unieke locatie naast een historische houtzaagmolen.”

Dat de Vredeman de Vriesprijs juist aan dit ontwerp is toegekend heeft volgens de jury vooral te maken met de samenwerking tussen architect en opdrachtgever, en de manier waarop de mienskip bij het gebouw is betrokken. “Het resultaat is een bouwwerk dat uiterst respectvol omgaat met de oude houtzaagmolen en zijn directe omgeving. Het is een gebouw van de architect, van het museum, maar zeker ook van de hele gemeenschap van IJlst en de bezoekers van de Houtstad.”

Vredeman de Vries
Aan de prijs is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden die architect en opdrachtgever moeten delen. De Vredeman de Vriesprijs wordt ieder jaar uitgereikt door de provinsje Fryslân. De prijs is vernoemd naar Hans Vredeman de Vries. Deze architect en tekenaar werd in 1527 geboren in de Friese provinciehoofdstad en staat bekend als de grondlegger van de Antwerpse Renaissancestijl.

Onix NL
Onix NL is een architectenbureau dat in 1994 werd opgericht. De projecten van het bureau worden gekenmerkt door innovatieve constructies, experimentele structuren en sensitiviteit voor de praktische dimensie. De gebouwen die ontworpen worden noemt het bureau low-tech omdat Onix NL gelooft dat techniek in dienst moet staan van het gebruik en geen doel op zich is. In de stad is het bureau onder andere bekend van de ontwerpen voor de Aletta Jacobshal op het Zernike-terrein, de Damsterpoort en Het Ommeland aan de Friesestraatweg.