“Groningen schuwt het experiment niet”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Proeftuin Binnenstad monitoring heet het. De gemeente Groningen gaat experimenteren met gedragsbeïnvloeding en het sturen van verkeer door de binnenstad.

De gemeente Groningen gaat samen met marktpartijen op zoek naar nieuwe technologieën om complexe verkeerssituaties in de binnenstad van Groningen in kaart te brengen en waar mogelijk te voorspellen. Zodat er tijdig kan worden bijgestuurd en er optimaal ruimte ontstaat voor voetgangers en fietsers. Wethouder verkeer Paul de Rook: “Groningen schuwt het experiment niet. Ook deze Proeftuin is hier een mooi voorbeeld van, waarin we innovatie vanuit de markt stimuleren en faciliteren. Wanneer het ons lukt met de juiste data verkeer beter door de binnenstad te leiden, komt dit zowel de doorstroming als de leefbaarheid van de binnenstad ten goede.”

Bezoekers van de binnenstad merken in het begin nog weinig van de Proeftuin. Wanneer er voldoende betrouwbare data beschikbaar is over de verkeerssituaties in de binnenstad, gaat de gemeente Groningen ook experimenteren met gedragsbeïnvloeding en het sturen van verkeer door de binnenstad. Bijvoorbeeld met dynamische verkeersborden en het anders inzetten van fietsstewards op erg drukke momenten.