“Derde internationale studenten ontevreden over huisvestingssituatie”

Een derde van de internationale studenten is ontevreden over de huisvestingssituatie in de stad. Dat blijkt uit onderzoek van de Groninger Studentenbond dat donderdag is gepresenteerd.

Aanleiding voor het onderzoek was de huisvestingsproblematiek in de zomer van 2017 waarbij duidelijk werd dat veel studenten problemen ondervonden bij het vinden van onderdak. “Helaas is het niet de eerste zomer waarin dit probleem zich voordeed”, vertelt Jolien Bruinewoud, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “Ook dit jaar hebben we te maken gehad met een enorm tekort aan kamers, waar onder andere internationale studenten de dupe van werden”.

Bij het onderzoek vulden 355 studenten een enquête in. Uit deze resultaten blijkt dat vooral studenten die huren bij SSH problemen ondervinden. 36,7 Procent van hen is ontevreden. Bij deelnemers die van de particuliere markt huren was ruim twintig procent ontevreden. “Dit is een onverwachte uitkomst. Een woningcorporatie of collectieve studentenhuisvester wordt over het algemeen meer gecontroleerd door de gemeente. Je verwacht daarom dat de kwaliteit van huisvesting bij een woningcorporatie goed is. Toch blijkt uit ons onderzoek dat ruim een op de drie respondenten die bij SSH huren ontevreden zijn over hun huisvesting.”

Een ander opvallend resultaat uit de enquête is dat ongeveer tien procent van de geënquêteerden aangeeft dat ze niet naar Groningen waren gekomen als ze van tevoren op de hoogte waren geweest van de problemen in de huisvesting.