UMCG krijgt 4 miljoen subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

nieuws
Foto: Herney via Pixabay

Een onderzoeksnetwerk van het UMCG heeft een EU-subsidie gekregen van vier miljoen euro voor onderzoek naar erfelijke levergebonden stofwisselingsziekten.

Het onderzoeksnetwerk wordt geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG.  Met de subsidie kunnen zij 15 jonge onderzoekers aantrekken voor het onderzoek. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsverband van in totaal 15 universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstituten. Aangezien elke stofwisselingsziekte op zich zeldzaam is, zijn de onderzoeksinspanningen versplinterd. Onderzoek gebaseerd op  systeemgeneeskunde biedt mogelijkheden om nieuwe geneesmiddelen en diagnostische instrumenten toe te passen bij een reeks van ziekten.

Voorwaarde voor subsidie is dat bij de projecten meerdere organisaties uit verschillende Europese landen betrokken zijn en dat er nauwe samenwerking is tussen onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven. Het onderzoeksnetwerk PoLiMer (Polymers in the Liver: Metabolism and Regulation) bestaat uit organisaties uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk samen.