UMCG gaat oud medicijn onderzoeken als nieuwe behandeling van hartfalen

nieuws
Foto: Pixnio (CC0)

Het Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 3 miljoen euro subsidie van ZonMw en de Hartstichting voor een onderzoek naar digoxine als onderdeel van een nieuwe behandeling van hartfalen.

Een onderzoekconsortium, geleid door de hoogleraren Dirk Jan van Veldhuisen, Peter van der Meer en Michiel Rienstra van de afdeling Cardiologie van het UMCG, gaan meedoen aan de zogenoemde DECISION-studie. Die is bedoeld om aan te tonen dat patiënten met hartfalen die het medicijn digoxine in lage doseringen krijgen, minder vaak een heropname in het ziekenhuis krijgen en minder snel als gevolg van hun ziekte overlijden. Digoxine is het oudste en goedkoopste medicijn voor patiënten met hartfalen, echter het gebruik hiervan is de laatste jaren zeer sterk afgenomen.

In totaal zullen 38 ziekenhuizen door het hele land meedoen in de DECISION-studie. Het onderzoek wordt mede geleid door cardiologen van de Werkgroep Cardiologische centra Nederland. Het onderzoek zal begin 2019 starten.