Spoorbrug Zuidhorn onder grote belangstelling succesvol ingeschoven

nieuws
Foto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

Bij de Fanerweg in Zuidhorn is dinsdagavond onder grote belangstelling de nieuwe spoorbrug ingeschoven. De operatie verliep vlekkeloos.

Rond 21.00 uur werd de nieuwe brug die de afgelopen maanden langs het spoor is opgebouwd naar de nieuwe locatie gereden. Hiervoor werd zwaar materieel van de firma Mammoet ingezet. Even na 22.00 uur lag de nieuwe brug op zijn plaats. Spoorbeheer ProRail had bij de bouwlocatie een tribune geplaatst waar zo’n tweehonderd belangstellenden en ge├»nteresseerden op af kwamen om de werkzaamheden te kunnen volgen.

Aanloopproblemen
De spoorbrug over de Fanerweg was voorheen een enkelsporig metalen exemplaar met stenen landhoofden. Omdat er vanaf eind 2020 een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden gaat rijden zijn er verschillende ingrepen aan de infrastructuur nodig. Zo wordt tussen Hoogkerk en Zuidhorn het spoor bijvoorbeeld dubbelsporig en om die reden moest de brug vervangen worden. Nadat vorige week maandag de laatste treinen gepasseerd waren begon aannemer BAM direct met het opbreken van het spoor, het ontmantelen van de brug en het wegbreken van de landhoofden. Dit bleek uiteindelijk nog een hele klus omdat de fundering van de hoofden zwaarder dan gedacht was. Het inschuiven van de nieuwe brug werd daarom verplaatst van dinsdagochtend naar de avond.

Zuidhorn krijgt een derde perron
De nieuwe brug is een betonnen exemplaar die dubbelsporig is uitgevoerd. BAM gaat de komende dagen bezig om de brug van rails en dwarsliggers te voorzien zodat er vanaf maandag weer treinen kunnen rijden. De werkzaamheden zijn dan nog niet klaar. De komende tijd werken BAM en ProRail aan het verder verdubbelen van de spoorlijn en zal er op station Zuidhorn een derde perron aangelegd worden. Op dit derde zogenaamde kopspoor zal in de toekomst de pendeltrein tussen Zuidhorn en de stad gaan vertrekken.

Robert van der Veen maakte voor OOG Tv een fotoreportage van de werkzaamheden

Foto: Robert van der Veen – niekerknieuws.nl
Foto: Robert van der Veen – niekerknieuws.nl
Foto: Robert van der Veen – niekerknieuws.nl
Foto: Robert van der Veen – niekerknieuws.nl
Foto: Robert van der Veen – niekerknieuws.nl
Foto: Robert van der Veen – niekerknieuws.nl
Deel dit artikel: