Miljoenensubsidie voor aardgasvrij maken van woningen

nieuws
Bron foto: Elin Stil

De gemeente Groningen krijgt 4,8 miljoen subsidie voor het aardgasvrij maken van twee wijken in de stad. Dat maakte minister Ollongren maandag bekend tijdens een werkbezoek in Assen.

In de wijken Paddepoel-Noord en Selwerd wordt geprobeerd met deze subsidie duizend huizen in 2022 aardgasvrij te maken. Het gaat om particuliere woningen die in de jaren zestig zijn gebouwd en die bij elkaar in de buurt liggen en op elkaar lijken.

‘Dit is een belangrijke bijdrage voor de energietransitie in deze wijken’, zegt Mattias Gijsbertsen, wethouder duurzaamheid.

Deel dit artikel:

 1. Het is net als met glasvezel en coax. Met een gemiddelde afstand van 120 meter van een verdeelkast tot een voordeur is coax superieur omdat je met glas van elektrisch naar optisch moet en weer terug met alle rendementsverliezen van dien. De subsidiabele roep om glasvezel is zelfs nu nog niet geheel verstomd bij sommige zeer simpele wethouders.

  Methaan is volgens sommige berichten een uiterst effectieve manier om calorische waarde bij voordeuren af te leveren en de infrastructuur ligt al 50 jaar betaald in de grond. Alles is erop ingesteld. Productie van synthetisch methaan is CO2 neutraal en is zeer waarschijnlijk rendabel. Ook kan gas tot 25% bijgemengd worden met waterstofgas.

  Het is weer het gebruikelijke snijvlak waarbij het bedrijfsleven voldoende politiek-kritische massa weet op te bouwen door in het straatje van de groenen te kletsen (die nergens liever belastinggeld aan wegsmijten dan aan ‘de goede zaak’).

  Straks subsidie om die wijken weer aan het gas te krijgen. Dubbel feest.

 2. Wat een griezels.

  Hoewel het géén duidelijk verkiezingsthema was, wordt er even een energietransitie ter grootte van een half biljoen euro door heen gejast. Op te brengen door de burger. De burger die ovet een aantal jaar geen salaris, maar zakgeld uitgekeerd krijgt. Op basis van de wens de globale temperatuur met 0,0007 graad te laten dalen.

  Afgezien of de opwarming deels door menselijk handelen wordt veroorzaakt, is er waarschijnlijk nooit een kosten-batenanalyse gemaakt van stijging van de temperatuur. Levert ook veel goeds op; minder doden in de winter bijvoorbeeld.

  Een vervolgvraag is of de gevolgen van stijging goedkoper te bestrijden zijn dan het ijdel (?) proberen te voorkomen van stijging? Wat kost een km verhoogde en verstevigde zeedijk?

  Ongelooflijk nepdemocratie in dit bananenland. Deel uitmakend van een economische systeem dat in elkaar dondert bij te weinig groei. Kijktip: Money as debt. Tijd voor een enorme reset. Misschien wel dankzij Italië.

 3. Wij hebben net weer een nieuwe HR ++ cv combi ketel laten plaatsen, zijn wij in elk geval de komende 10-15 jaar weer verzekerd van warm water en verwarming.

 4. Iedereen wordt weer genaaid. Net als met die ‘groende auto”s. Heeft ons miljarden gekocst, is nog minder dan een dauwdruppel op een gloeiende plaat.

  Lekker met een groen bord voor de kop doorgaan en zich lekker voelen dat ze zo ‘milieubewust’ zijn. In feite gooien ze geld weg wat in haalbare zaken die wel invloed hebben gestopt kunnen worden. Maar het groene gevoel is weer afgekocht, kunnen we zometeen weer lekker 3 keer per jaar met vliegtuig op vakantie nu de crisis voorbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *