“De premier uit mijn jeugd is niet meer”

nieuws
Foto: Anefo / Croes - Nationaal Archief (via Flickr), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7035213

In de stad wordt met mooie herinneringen terug gedacht aan de periode dat Wim Kok premier was van Nederland. Zaterdagavond werd bekend dat de minister van staat op 80-jarige leeftijd is overleden.

“Het was in het voorjaar van 1994 dat ik campagneposters op mijn slaapkamerraam had geplakt”, vertelt fractievoorzitter Carine Bloemhoff van de PvdA in de stad. “Kies Kok. Sterk en sociaal, stond op de posters te lezen.” De verkiezingen in mei van dat jaar pakten voor de Partij van de Arbeid niet goed uit. De partij verloor twaalf zetels maar omdat het CDA twintig zetels verloor werd de PvdA de grootste partij en ging men samen met de VVD en D66 regeren. “Ik was elf jaar toen het eerste kabinet Kok aantrad. Ik kan mij herinneren dat mijn vader heel erg blij was. Blij omdat voor het eerst het CDA niet zou meeregeren maar vooral blij dat ons land een PvdA-premier zou krijgen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een campagneposter van de PvdA uit 1998. Bij de verkiezingen in dit jaar zou de partij acht zetels winnen.

“De vader des vaderlands die stopt?”
Kok zou tot 2002 premier blijven en leidde na Paars I ook het kabinet Paars II. “In deze acht jaren heeft hij er voor gezorgd dat de verzorgingsstaat overeind werd gehouden en heeft hij het land in een positie gemanoeuvreerd waarin het een grote economische voorspoed tegemoet zag. Veel Nederlanders gingen er op vooruit.” In het najaar van 2001 maakte Kok bekend dat hij zich na de verkiezingen in 2002 terug zou trekken als politiek leider van de PvdA. “Ik kan mij dat moment nog goed herinneren. De radio stond aan en op een gegeven moment hoorde ik dat Kok zich niet verkiesbaar stelde. Ik was vol ongeloof. Hoe kon dit? De premier, de vader des vaderlands die stopt? Als Kok was doorgegaan hadden we dan ook zo’n omslag gehad in 2002 met de opkomst van Pim Fortuyn en de LPF? Ik weet het niet en we zullen dat ook nooit weten. Wim Kok is niet meer.”

Srebrenica
Het Kabinet Paars II viel 29 dagen voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 2002. Oorzaak was het eindrapport van het NIOD over de rol die Dutchbat had gehad bij de val van Srebrenica in 1995. Met het ontslag nam Kok politieke verantwoordelijkheid voor de mislukte missie in de enclave waarbij onder toeziend oog van Nederlandse Dutchbatters Bosnische Serviërs Srebrenica introkken en de mannelijke bevolking wegvoerden en uiteindelijk om het leven brachten.

Gemeenteraadsverkiezingen
Of het overlijden van Wim Kok ook gevolgen heeft voor de verkiezingscampagne van de PvdA in de stad is nog onbekend. “We gaan komende week zeker aandacht besteden aan dit trieste nieuws”, zegt Bloemhoff. “Veel mensen van zowel binnen als buiten onze partij hebben hier behoefte aan. Hoe en in welke vorm dit zal gebeuren kan ik nu nog niet zeggen. Het nieuws is nog vers.”

Deel dit artikel:

 1. Bloemhoff heeft niet eens jaren onder Den Uyl meegemaakt. Onder Kok ging er een neoliberale wind waaien. Wat een contrast. De ideologische veren van de PvdA werden volledig afgeschut. Dit tot op de dag van vandaag.

  Onder Kok zijn alle nutsbedrijven in Groningen geliberaliseerd. Een verlies van duizenden arbeidsplaatsen. Onder Kok, moesten de Groningens ineens concurreren met de voormalige Oost-blokkers wegens het verdrag van Maastricht. Dit zelfs met een kort aan werkgelegenheid in Groningen en dat terwijl de Groningers al tot de laagstbetaalden van Nederland behoorden. Onder Kok is de sociale huurmarkt als eerste aanzet in 1995 geliberaliseerd. Het heeft het debacle Vestia ingeluid. De verkoop en het indammen van sociale huurwoningen alsook de huurdersheffing is daar indirect debet aan.

 2. Wat een onzin kermit. De SP is een partij die overal de macht kon pakken maar het lef daar niet voor heeft. Wat een zootje daar. Blij dat ik er niet op stem.

  1. Nee, niet de PVDA doctrines oplepelen en verstoppen achter wij waren bereid verantwoordelijkheid te nemen, de SP werd bewust door de PVDA buiten de deur gehouden daarbovenop wilden ze nooit een links verbond.
   Nu het water aan de lippen staat draait de PVDA wederom, zodra de stemmen weer binnen zijn gaan ze gewoon weer hun eigen gang.

 3. Die van mijn jeugd heeft al twee van zijn opvolgers overleefd. Kok was trouwens de laatste geloofwaardige Premier die ons land gekend heeft.

 4. Kok van FNV vakbondsleider via de PvdA naar een handvol commissariaten bij de multinationals, waar hij als commissaris nu aan de andere zijde zat om daar de megalmomane loonsverhogingen van de so called grootgraaiers uit ons land te verdedigen, geloofwaardig als premeier was hij zeer zeker niet, als premier heeft hij zonder schroom de polisvoorwaarden van de WAO gewijzigd, waardoor veel bestaande arbeidsongeschikten zonder tussenkomst van een arts, maar getoetst aan verdienvermogen plots volledig arbeidsgeschikt te zijn. Iedereen roemde zijn polderen, maar toen hij vertrok via de zijdeur, bleek diezelfde Kok een Hansje Brinker te zijn, diezelfde polder stroomde nadien al snel weer vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *