D66: leg biomassa aan banden

nieuws
foto: Google Streetview

D66 wil dat de gemeente Groningen alleen biomassa uit de regio gebruikt die afkomstig is uit resthout. De fractie doet dat woensdag bij de gemeenteraadsvergadering.

De raad bespreekt de toekomst van het warmtenet in de stad. Dat is aanvankelijk aangelegd voor geothermie, maar het plan is afgeblazen. Het stadsbestuur zoekt nu naar alternatieve verwarmingsbronnen, waaronder biomassa. Daarbij wordt hout verbrand om warmte op te wekken. Dat leidt echter tot ontbossing en kap elders op de wereld.

Volgens D66 gaat de wereld er als geheel niet op vooruit. Raadslid Wieke Paulusma stelt: ‘Het halen van onze eigen energiedoelstelling is belangrijk, maar het mag niet leiden tot ontbossing of kap elders.’

In het voorstel dat D66 woensdag doet, wordt het college opgeroepen alleen biomassa uit de regio te gebruiken dat afkomstig is van reguliere snoei- en onderhoudswerkzaamheden of resthout.