Volgend weekend alleen politie bij spoedgevallen

nieuws
Foto: Vakbond ACP

Tussen vrijdag 14 september 18:00 uur en zondag 16 september 23:59 heeft het geen zin om de politie te bellen voor geluidsoverlast of een burenruzie. De politievakbonden hebben  opgeroepen om dan alleen op spoedgevallen te reageren en al het andere werk te laten liggen.

Volgens een woordvoerder van de Politievakbond ACP wordt dit de “heftigste CAO-actie ooit.” Alles zonder spoed komt waarschijnlijk stil te liggen. Ook bij evenementen, voetbal- en andere sportwedstrijden en in de horeca zal geen politie aanwezig zijn. Bij enkele evenementen en voetbalwedstrijden komt de politie vooraf wel opdagen maar zal zich dan, bijvoorbeeld bij de aftrap van een voetbalwedstrijd, symbolisch terug trekken. Bij geweldsdelicten, heterdade criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties zijn wel spoedgevallen, daar komt de politie nog wel naar toe: “Maar waar de grens tussen prioriteit en ander politiewerk precies ligt, wordt bepaald door de actievoerende politiemensen zelf. Zij zijn bij uitstek in staat om hierover een beslissing te nemen.”

Deze grootschalige staking is het gevolg van een langslepend cao-conflict. De politie voerde eerder dit jaar al ‘publiekvriendelijk’ actie voor betere arbeidsvoorwaarden, maar nu is volgens het ACP de maat vol:  “We betreuren het, maar het kabinet en het ministerie hebben het hierop aan laten komen. Het zal voor iedereen even doorbijten zijn, maar het kan niet anders.”