Tientallen studenten krijgen buiten college

Tientallen studenten van de Rijksuniversiteit hebben dinsdag openluchtcolleges gevolgd. De colleges in de open lucht zijn een protest van WO in Actie waarmee geprotesteerd wordt tegen de hoge werkdruk en de bezuinigingen.

Driftig zitten ze aantekeningen te maken, zo’n twintig eerstejaars studenten. Op de Grote Markt krijgen ze van hun docent Barend van Heusden les over de opkomst van het christendom in Rome. “Ik snap wel dat er actie gevoerd wordt”, zegt één van de studenten. “Meneer Van Heusden vertelde zojuist dat hij voor 1,2 persoon werkt en dat dit al jaren zo gaat. Dat kan niet, en dat houd je ook niet vol.”

Van Heusden hoopt dat de ludieke actie de ogen in Den Haag opent. “Met deze openluchtcolleges willen we aangeven dat het dak boven ons hoofd zo ongeveer weg is, en dat dit gerepareerd moet worden. Kwaad ben ik niet, maar ik merk wel dat de woede toeneemt. Zeker na Prinsjesdag toen bleek dat er in plaats van geïnvesteerd wordt er juist nog meer bezuinigd gaat worden.”

Behalve in Groningen wordt er ook in andere universiteitssteden actie gevoerd. “Ik ben tevreden als er men in de gaten heeft dat er een probleem is en dat er nu echt iets moet gebeuren.” Behalve openluchtcolleges op de Grote Markt zullen deze de komende dagen ook op andere locaties in de stad gaan plaatsvinden.