Herindeling zorgt voor 360 extra miljonairs in Gemeente Groningen

nieuws

Met de gemeentelijke herindeling die vanaf 1 januari 2019 een feit zal zijn krijgt de Gemeente Groningen er in één keer ongeveer 360 miljonairshuishoudens bij. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Stad zelf had op 1 januari 2016 slechts een relatief laag percentage miljonairs.

De Gemeente Groningen heeft op dit moment een relatief laag percentage miljonairs, slechts een half procent van de huishoudens heeft een vermogen van 1 miljoen euro of meer (waarde eigen woning en hypotheekschuld niet meegeteld). Na de gemeentelijke herindeling stijgt dat percentage naar 0,7 procent. De huidige gemeenten Haren en Ten Boer relatief gezien een veel hoger percentage miljonairs (respectievelijk 3,7 en 1,7 procent). In totaal zijn er in Haren en Ten Boer op dit moment ongeveer 360 miljonairshuishoudens. In de Stad zijn dat er om en nabij zeshonderd.

Laren voert in dit onderzoek lijst aan. In 2016 had bijna 11 procent van de huishoudens in deze gemeente een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Begin 2016 telde Nederland 112.000 miljonairshuishoudens, het grootste aantal sinds 2006.