RUG komt met ‘lokale’ belastingvergelijker

nieuws
Foto: Pixabay

Vandaag presenteert de Rijksuniversiteit Groningen de uitgebreide Lokale Lasten Calculator. Hiermee kan iedere Nederlander zonder moeite zien hoeveel hij of zij moet betalen aan gemeente, provincie en waterschap.

De Lokale Lasten Calculator van het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden) is te vinden op www.coelo.nl. Na het invullen van een gemeentenaam, het aantal personen dat in huis woont en nog wat gegevens, komen de lasten overzichtelijk in beeld. Men kan ook een gemeente kiezen om mee te vergelijken.

Met de rekenhulp voor lokale belastingen probeert het COELO alle lokale heffingen inzichtelijk te maken. Het kan voor een burger lastig zijn om te bepalen hoeveel men betaalt aan lokale belasting. Elke lokale heffing wordt op een andere manier bepaald. Het kan afhangen van de woningwaarde, het aantal personen, wel of geen auto (en gewicht), hoeveelheid afval, etc.