Koninklijke onderscheiding voor RUG-professor Bart van Wees

nieuws
Foto: rug.nl

Op donderdagavond reikte burgemeester Peter den Oudsten in het Groninger Museum een Koninklijke onderscheiding uit aan prof.dr. Bart van Wees. Vanaf nu is de natuurkundige, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ook ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’.

Bart van Wees slaagde er als eerste ter wereld in om een zogenaamde spin-injectie in grafeen te bewerkstellingen. Voor dit onderzoek won Van Wees in 2016 de Spinozapremie. Grafeen is een nieuw, heel dun, tweedimensionaal materiaal dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen gerangschikt op een rooster met een honingraatstructuur. Zowel de toepassingsmogelijkheden als de economische impact van dit onderzoek voor het bedrijfsleven zijn ongekend.

Prof.dr. Bart van Wees  staat bekend als een autoriteit op zijn vakgebied en wordt beschouwd als een van de beste natuurkundigen ter wereld en als de expert op het gebied van de elektrische geleiding in nanostructuren. Verder heeft zijn werk niet alleen geleid tot belangwekkende inhoudelijke ontdekkingen, maar ook tot doorbraken die maatschappelijk relevant zijn.