Droogte in De Onlanden funest voor natuur

De Onlanden heeft door de droogte van de laatste tijd zo’n watertekort dat het schadelijk is voor het gebied. Boswachter René Dantuma geeft uitleg over wat er aan de hand is.

“We staan hier in een laagveengebied. Laagveengebieden moeten nat blijven, want als laagveengebieden gaan verdrogen, dan treedt een proces van inklinking in werking,” legt boswachter René Dantuma uit.

Het laagveengebied in de Onlanden is nu uitgedroogd. Foto door: Elin Stil

“Als het inklinkt, dan zakt de bodem. En dat is iets wat je voor het moeras niet wil. Uiteindelijk krijg je dan alleen maar plassen.” Die plassen kunnen enorm groot worden. “Dat heeft als gevolg dat het mooie moeras, wat we nu nog in De Onlanden hebben, gaat verdwijnen. Dat wil je natuurlijk niet, want dat is een enorme verarming van de natuur. Zo raken we die mooie vogels en planten die we hier hebben kwijt.”

Boswachter René Dantuma bij het laagveengebied. Foto door: Elin Stil

Uitgedroogd
“Normaal is dit gebied helemaal nat, er staat normaal 20 cm water in de zomer. Wat je nu heel duidelijk ziet, is dat er door verdamping steeds minder water staat en dat de bodem nu helemaal in gaat drogen en daardoor krijg je dus dat proces van inklinking. Het water wordt niet aangevuld, dus als dit zo doorgaat hebben we dus aan het einde van dit seizoen een heel droog gebied gekregen. Het wordt dus kaal en is biologisch niet meer interessant.”

“In het ergste geval, als we dit elk jaar zouden krijgen, zou dit betekenen dat dit gebied helemaal zal gaan verdrogen en in de winter krijg je dan hele grote plassen, het gaat een beetje lijken op het Paterswoldsemeer. Zo groot kan het hier worden.”

De droogte in de Onlanden raakt niet alleen de plassen, ook planten hebben het zwaar te verduren. Foto door: Elin Stil

Oplossing
Gemiddeld viel er in de afgelopen 10 jaar in de maand juli zo’n 100 millimeter regen in De Onlanden. Dit jaar was dat slechts vier millimeter. “Wij zijn volledig afhankelijk van de regen. De neerslag in Drenthe gaat hierheen stromen. Als er geen neerslag in Drenthe is, dan blijft dit gebied droog. Daar kun je niets aan doen.”

Die regen laat nog even op zich wachten. Op zijn vroegst gaat het aan het einde van volgende week eventjes regenen.