“Verder milieuschade rubberkorrels voorkomen”

Het CDA en Stad en Ommeland in de Groninger gemeenteraad willen van het stadsbestuur weten welke maatregelen er genomen gaan worden rond de rubberkorrels op kunstgrasvelden.

Uit onlangs gepubliceerd RIMV onderzoek bleek dat de rubberkorrels voor verontreiniging zorgen. Zo werd er bij de velden in Coendersborg een hoge waarde aan zink gemeten in het drainagewater. Eerder waren er zorgen over de gezondheid van de gebruikers van de kunstgrasvelden.

Mede daarom startte de gemeente bij Velocitas een proef met promax. Dat zijn korrels van hetzelfde materiaal als de kunstgrassprieten op de velden. Beide partijen willen weten wat de ervaringen met promax zijn en of die als alternatief voor de rubberkorrels kunnen dienen.

Ook vragen het CDA en Stad en Ommeland zich af wat de gemeente gaat doen om verdere milieuschade door de rubberkorrels te voorkomen.

Deel dit artikel:

 1. Kijk es aan ..

  Men gaat geeft het dus toe… dat het gevaarlijker is dan men toen aannam (onderzoekjes ) 2016/2017
  Het onderzoek van het RIVM werd met argusogen bekeken en het zou allemaal wel meevallen en niet zo dramatisch ( kankerverwekkend) zijn, zoals het in Zembla werd getoond.

  Ik heb er op mijn blog wat “overdenkingen”.. wat opmerkingen over de vervuiling van het grondwater (door zware metalen en andere ongein) wat zich langzaam afscheid van de vermalen rubber geplaatst.
  Deze blog en opmerkingen werden door menigeen bekritiseerd en/of weggelachen.
  Ach …ik ben niet anders gewend.

  En ondertussen heb ik ( jammer genoeg ALWEER) gelijk .
  Het is wel duidelijk geworden na langdurig en gedegen onderzoek, dat onze gezondheid… en ons milieu ( via datzelfde milieu)… het granulaat en de gevaarlijke stoffen die er uit komen, ons behoorlijk kunnen beschadigen.

  Om verdere milieu schade en andere ongein (veroorzaakt door o. a vervuild grondwater) door datzelfde granulaat te voorkomen, stel ik voor om domweg alle kunstgrasvelden waar autobanden granulaat wordt gebruikt allemaal rigoureus te verwijderen .
  Ik zeg dan nogmaals kijk naar de uitzending van Zembla van 5 oktober 2016
  .
  Het linkje van deze uitzending staat ergens vermeld in mijn verhaal over de gevaren van het autobandengranulaat voor onze gezondheid en speciaal voor de sportende kinderen van ons.
  Hieronder: vind U het verhaal over de gevaren van de vermalen autobanden ( met al hun gevaarlijke stoffen ) die op vele kunstgrasvelden nog steeds anno juli 2018 worden gebruikt.

  (1) http://mijnoverdenkingen.blogspot.com/2016/10/sporten-lekker-gezond-zembla.html
  (2) https://mijnoverdenkingen.blogspot.com/2017/09/zembla-sporten-lekker-gezond-gevaarlijk.html

  Kijkt u maar rustig even naar de uitzendingen en leest u m’n blog ( deze 2 items) ook maar even door ( mocht u tijd en interesse hebben)
  Voor de rest wens ik iedereen een prettig en gezond weekend

  Ps ..mocht U alsnog gaan sporten ..doe het op echt gras ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *