Veilingmeester Joop van den Enden (81) overleden

nieuws

Veilingmeester Joop van den Enden uit de stad is afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat is maandag bekendgemaakt.

Precies een jaar geleden stopte Van den Enden met zijn werkzaamheden. Zijn veilinghuis aan het Zuiderdiep werd te huur aangeboden. Volgens de veilingmeester had de antiekhandel zijn beste tijd gehad en werd het de hoogste tijd om het wat rustiger aan te doen.

“Mijn vader was mijn leermeester”
Van den Enden was een grootheid in de antiekwereld. “Mijn opa was voddenboer en werd op die manier ook koopman”, vertelde hij vorig jaar in een interview met het Dagblad van het Noorden. “Mijn vader was ook koopman en als jongen hielp ik al met het leeghalen van inboedels.” Van zijn vader kreeg hij geleerd of er tussen de spullen ook schatten zaten. “En kreeg ik ook geleerd om geen slapende honden wakker te maken.”

Jaren 80 en 90 waren gouden jaren
Volgens de veilingmeester waren de jaren tachtig en negentig de gouden jaren voor de antiek. “Toen de euro kwam ging het langzaam minder en kwam de klad er in. Jongelui kopen geen antiek meer, die gaan eens per vijf jaar naar de Ikea om daar alles nieuw te kopen. En oude mensen hebben alles al.”

Van den Enden overleed afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd na een kort ziekbed.