Stadjers hebben 30% kans op natte voeten bij extreme hoosbuien

Met deze droogte lijkt een hoosbui ver weg, maar Groningers moeten zich er wel op voorbereiden. Bij een extreme hoosbui bestaat er namelijk 30% kans dat uw huis overstroomd. Dat blijkt uit de waterkwetsbaarheidsscan van Bluelabel (via NOS).

Bluelabel heeft berekend wat de impact is van een bui waarbij 93 mm regen valt in 70 minuten. Daarna heeft het bedrijf voor ieder afzonderlijk pand berekend wat de impact is van een dergelijke hoosbui en daaraan een label gekoppeld. Bij 12,7 procent van de Groningse panden stroomt water het pand binnen als het zo hard regent. Maar bij 53,3 procent van de gebouwen staat het water tegen de gevel.

Wateroverlast kaart Groningen Stad (NOS)
Foto: NOS

Factoren die een rol spelen bij het wel of niet overstromen van een pand zijn onder andere de hoogte van de drempel, de hoogteligging van het huis, de riolering en de mate waarin de omgeving is geasfalteerd.

BlueLabel is een initiatief van Achmea, Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans. Volgend jaar moeten alle Nederlandse gemeenten het overstromingsrisico in kaart hebben en BlueLabel hoopt deze informatie aan de gemeenten te kunnen verkopen.