RIVM vraagt deelnemers City Swim mee te doen aan poep-onderzoek

nieuws

Doet u mee aan de Groningse City Swim of ander zwem-evenement in open water? Het RIVM is op zoek naar openwaterzwemmers voor een onderzoek naar antibiotica-resistente darmbacteriën. Het RIVM onderzoekt in hoeverre het mogelijk is om deze binnen te krijgen door zwemmen in open water.

Deelnemers aan zwemevenementen van 16 jaar en ouder kunnen zich hier opgeven voor dit onderzoek. Voor de studie wordt een resistente variant van de E.coli bacterie onderzocht, ook wel ‘poepbacterie’ genoemd. Deze komt voor in de darmen van ongeveer 1 op de 20 mensen. De bacterie geeft vooral problemen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Door de ontlasting van mensen korte tijd voor en na het zwemmen te onderzoeken, kunnen de onderzoekers zien of mensen tijdens zwemmen de bacterie hebben binnengekregen. Daarnaast wordt onderzocht of deze bacterie ook in het water zit.

De Groningse City Swim vindt plaats op zaterdag 25 augustus en gaat vanaf K.G.R. De Hunze aan de Praediniussingel naar Oosterhaven. De deelnemers halen met de City Swim geld op voor het UMCG Kanker Researchfonds.