Misstanden kamerverhuur aangepakt

De Gemeente Groningen heeft een oplossing in de strijd tegen wanpraktijken bij het studentenverhuur. Ze wil misstanden op de kamerverhuurmarkt aanpakken met een nieuw vergunningenstelsel.

Verhuurders van kamers of appartementen hebben vanaf 1 januari volgend jaar een vergunning nodig voor de verhuur en bemiddelen. Met dit nieuwe instrument wil de gemeente de strijd tegen wanpraktijken door kamerverhuurders en bemiddelingsbureau’s intensiveren. De vergunning kan namelijk worden ingetrokken bij slecht gedrag, zoals bedreiging en intimidatie. Dat is hard nodig, want de meeste verhuurders doen het goed en hebben het beste met de huurders voor, maar er zijn uitzonderingen. Sommige verhuurders gaan stelselmatig over de schreef. “Het gedrag van een beperkte groep verhuurders is onacceptabel, ze zorgen voor een negatief beeld over alle verhuurders.” zegt wethouder Roeland van der Schaaf over hen. De nieuwe vergunning wordt per adres afgegeven. “Studenten die door intrekken van de vergunning van hun huisbaas hun woonruimte kwijtraken, helpen we bij het vinden van een nieuwe plek.”

Groningen is de eerste gemeente in Nederland die op deze manier goed verhuurderschap wil stimuleren en wanpraktijken wil aanpakken.