“Echt bizar hoe diep mensen in hun telefoon zitten”

Veertig leerlingen van het Montessori Lyceum uit de stad hebben de afgelopen weken onderzoek gedaan naar het smartphone-gebruik onder de Stadjers. “Eigenlijk kun je gewoon concluderen dat we best wel heel erg verslaafd zijn.”

“Social engineer en fotograaf Ritzo ten Cate kwam met het idee bij ons aanzetten om onderzoek te doen naar smartphone-gebruik”, vertelt docent Jayenne Reddy van de school. “En eigenlijk waren we direct enthousiast. Na een aantal gastlessen hebben onze leerlingen ieder voor zich een onderzoeksopdracht bedacht waarbij men vervolgens aan het werk ging.”

Luna is één van de leerlingen. “Ik heb geprobeerd uit te zoeken hoe ver ik kan gaan voor mensen die met hun telefoon bezig zijn op gaan kijken. Daarvoor ben ik naar de binnenstad gegaan en ben foto’s van mensen gaan maken. Soms had ik al een stuk of tien afbeeldingen gemaakt voor ze opkijken en in de gaten hebben dat er wat gebeurd. Dat moment dat ze nog tussen de smartphone-wereld en de real life-wereld inzitten heb ik vast proberen te leggen.” Van tevoren dacht Luna dat het nog een hele klus zou worden. “Maar als je bezig bent merk je pas hoeveel mensen met hun telefoon bezig zijn. We zijn echt verslaafd.”

De resultaten van de veertig onderzoeken worden komende vrijdagavond gepresenteerd in het Groninger Forum.