“Geen buitenlandse financiering moskee Selwerd”

nieuws
Foto Jetze Koper

Er is absoluut geen sprake van buitenlandse financiering van de moskee in Groningen. Dat meldt het bestuur van het Islamitisch Centrum Groningen zaterdagavond in een verklaring, die gepubliceerd is in het Dagblad van het Noorden.

Het moskeebestuur stelt dat Nederland vrijheid van godsdienst kent. Dat betekent dat iedere geloofsgemeenschap in principe de vrijheid heeft financiële middelen aan te trekken vanuit het buitenland, mits binnen de gestelde kaders. “Op zich is daar niets mis mee.” Volgens minister Stef Blok heeft de moskee in 2015 een financieringsaanvraag gedaan bij een golfstaat.

Het bestuur stelt dat er geen sprake is van enige vorm van buitenlandse financiering. “Ook is er geen sprake van buitenlandse invloed op of inmenging in onze stichting en we zullen die ook niet dulden.” Volgens het bestuur is de moskee “een onafhankelijke en transparante instelling die volledig steunt op giften van de Groningse gemeenschap en omgeving en van inzamelingen bij andere moskeeën”.

Het bestuur is al jaren bezig om de oude moskee in de wijk Selwerd te vervangen voor een veel grotere. Al die jaren worden benefietdagen georganiseerd om geld bij elkaar te brengen. De moskee ontkent „ten stelligste” dat de omstreden prediker Tarik Ibn Ali betrokken is geweest bij fondsenwerving door de moskee. De prediker zit momenteel vast in Spanje op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.